Logga in

Bra offentliga affärer

siterips

Vice ordföranden har ordet

Vi har just gått från apans år till tuppens år, eller som vi också kallar det; från lagens år till affärens år. År 2016 präglades väldigt mycket av lagstiftningsarbete och detaljer, år 2017 kommer präglas av helhetssyn och affärer. Samtidigt var 2016 det år då regeringen släppte sin nationella upphandlingsstrategi. I strategin är respekt för lagstiftningen en viktig fråga men den röda tråden är alla de möjligheter som finns för oss att låta den offentliga affären göra skillnad för bättre ekonomi, högre kvalitet, ökad hållbarhet med mera. Det är synd att strategin drunknade något i alla lagstiftningsfrågor, men det är något vi kan ändra på nu när vi gått in i affärens år.

År 2016 var också det år då ett av Sveriges stora företag antog sitt löfte inför den offentliga affären, sök på ”Securitas löfte inför den offentliga affären” på Securitas hemsida och läs. Securitas är inte vilket företag som helst, med 9000 anställda i Sverige och 330 000 anställda i 53 länder så är det en röst som hörs. Detta är något jag tar med mig in i affärens år som ett bra exempel på hur ett stort företag kan resonera. Jag tar med mig det in i dialogen med leverantörer och branschorganisationer, skulle man kunna tänka sig att fler aktörer följer efter och ansluter sig till Securitas goda initiativ? Securitas är ett av Almegas största medlemsföretag, kanske kunde Almega agera och ta fram branschåtaganden istället för att varje företag ska jobba på egen hand?

I SOI:s årshjul är föreningen just nu inne i den intensiva perioden då årskonferensen ska planeras och sättas, i dagarna släpps anmälningssidan och för gruppen som jobbar mest med konferensen är det hektiska veckor. När vi planerar för årskonferensen så talar vi mycket om vilket avtryck vi vill lämna, vilka typer av frågor vi vill lyfta och vilken riktning vi vill röra oss i. Årskonferensen är det viktigaste verktyget för styrelsen när vi flyttar oss från lagens år till affärens år. Så tänker jag; vi kan förstärka affärens år genom att välja vad vi lyfter för ämnen på konferensen. Men det räcker förstås inte att SOI:s årskonferens tar upp vissa ämnen för att förflyttningen ska ske, det är vi som individer som gör förflyttningen. Vad talar vi om på fikapauserna, när någon utomstående frågar ”vad gör en upphandlare då?”, när vi talar med chefer och politiker, när vi talar med leverantörer och när vi planerar för vårt arbete. Det är de små stegen som gör förflyttningen, alla små steg som vi gemensamt tar i vardagen. Med små steg i vardagen så hälsar vi alla välkomna till affärens år.

Till sist hoppas jag att många av er har möjlighet att komma på konferensen i Gävle den 24-26 april, det kommer bli ett bra program och den fantastiska stämningen på konferensen står ju ni för så den är redan bokad och klar.

Henrik Karlsson

2017-01-30

Ps. För er som missat det och undrar varför jag skriver krönikan så gör jag ett kort mellanspel som vice ordförande när Louise Strand tar en paus från arbetet i styrelsen. Ds


________________________
________________________