Logga in

Bra offentliga affärer

siterips

Gävle – mycket mer än julbocken!

Vad vet du om platsen där vi skall ha vår årskonferens? Här följer lite smått och gott om Gävle.

Gävle är i dag är Sveriges 13:e största stad och residensstad för Gävleborgs län, med cirka 75 000 invånare. Första gången Gävle nåmns som stad är 1413 och här har det eldats mer än julbockar. Ett stort antal stadsbränder har skett, bland annat brann nästan hela staden ned år 1669 och den senaste branden 1869 lade större delen av staden norr om Gavleån i aska. Under det stora nordiska kriget undgick däremot staden det öde som drabbade de flesta av Norrlands kuststäder, nämligen att skövlas och brännas av ryssarna. Det ryska anfallet mot Gävle 1719 slogs tillbaka av svensk militär.

Gävle har varit en stor och viktig handels- och sjöfartsstad under lång tid, med sitt strategiska läge vid infarten till Bottenhavet och blev under 1800-talet även en stor industristad, med omfattande pappersmasseindustri, textilindustri och mekanisk industri.

I dag finns ett rikt alternativt kulturliv, med många unga musiker och kreativa skapare inom flera områden och ett flertal museer. Staden kandiderade som Europas kulturhuvudstad 2014.

Konserthuset, som skall inrymma SOI’s årskonferens är också bas för Gävle symfoniorkester, som startade år 1912 och som turnernar flitigt i Skandinavien och Europa.

 

Gasklockorna, där vår stora festmiddag går av stapeln, byggdes i slutet av 1800-talet. Redan på 1910-talet slår elljuset igenom på allvar och konkurrerar snabbt ut gasljuset i hemmiljö, däremot används gas för gatubelysning fram till efter andra världskriget. I mitten av 1930-talet fanns drygt 1 100 gaslyktor runt om i Gävle som är en av de städer som längst höll kvar gasljuset.

Snöstormen i Gävle 1998
Den slog till mot Gävle den 5 december 1998. Stormen bestod av nysnö, som lamslog staden, och var resultatet av en så kallad snökanon. Snödjupet steg från 1 till 131 centimeter. Den lamslog bussar och tåg, samt tvingade skolor och arbetsplatser hålla stängt. Polisen stängde av E4 samt riksvägarna som ledde in mot staden. Undertecknad var på väg från Västerås mot Härnösand men fastnade i två dygn ett par mil söder om staden och det lär vara enda gången det har varit fullbelagt på på hotellet i Älvkarleby. Men då bodde det å andra sidan folk i alla korridorer, i foajén och i princip överallt där det fanns en golvyta ledig. Enda fysiska förbindelsen med omvärlden var bandvagnar och när vi äntligen fick lämna hotellet var det i bilkaravan med poliseskort.

Däremot har vi beställt vackert vårväder till årskonferensen och med meteorologen Pär Holmgren på plats så räknar vi med att det skall fungera perfekt.


________________________
________________________