Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Nätverket Skånehem

18 december, 2017

– för upphandlare inom bostads- och fastighetsbolag

För de allra flesta offentliga upphandlarna är det viktigt att ha fungerande yrkesmässiga nätverk. Det kan lösa många problem men också göra att hjulet inte behöver uppfinnas så många gånger. Vi har pratat med Marie Ljungholm, upphandlingschef på MKB Fastighets AB i Malmö, som är ett av Sveriges största allmännyttiga bostadsbolag, med drygt 22 500 lägenheter och 1 100 kommersiella lokaler. Marie är en av initiativtagarna och har samordningsansvaret inom nätverket. Det täcker Skåne och upp till Halmstad.

– Vi kände att det fanns ett behov av ett nätverk just för oss som upphandlar inom bostads- och fastighetsbolag. Vi har funnits i ett och ett halvt år och träffas några gånger per år. Vi brukar vara från tjugo personer och uppåt på våra möten och vi kan ha inbjudna föredragshållare (har olika teman för våra möten; dialog/innovation, juridik etc.), som exempelvis Louise Strand från Region Skåne.

–Men vi diskuterar också utmaningar inom branschen, det kan vara allt från att vi vill ha förbättringar i ett upphandlingsverktyg till problemet med brist på byggentreprenörer och svårigheter att få anbud från utlandet. Det kan vara strategiska frågor om när det är smart/störst nytta med att använda en inköpscentral eller om det finns avtalsområden där vi gemensamt kan ”benchmarka” kring hur vi upphandlar ramavtal. Eller att vi skall hjälpas åt att genomföra en anbudsskola för potentiella leverantörer/entreprenörer. Och naturligtvis också mer vardagliga problem med detaljer i olika upphandlingar, saker som underlättar och saker som försvårar. Eller att dra lärdomar gemensamt, till exempel kring arbetsrättsliga krav.

– Vi känner att vi har nytta av vårt nätverk, att vi lär av varandra och att vi dessutom har roligt tillsammans. Det kan vara bra med specialiserade nätverk, som komplement till andra nätverk, som SOI Syd och SOI’s årskonferens, SILF etc, avslutar Marie.