Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset
  • Virkesvägen 26
  • 120 30 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (säkrast mellan 10-12 vardagar)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Inköp är vår självklara kärnverksamhet

18 december, 2017

Vice ordföranden har ordet

Jag vill för säkerhets skull inleda med att adressera alla upphandlingsjurister där ute och säga att jag tycker om er. Jag är dessutom själv jurist i grunden. Så ta inte innehållet i detta brev personligt.

Vi som jobbar med inköp både vill och ska vara en strategisk funktion i våra organisationer. Men hur strategiska vi än är och oavsett var vi befinner oss organisatoriskt så är vi i grunden en stödfunktion och skulle inte fylla något syfte utan kärnverksamheten. Med kärnverksamhet menar jag det huvudsakliga uppdraget som våra respektive organisationer har. Vård, skola, omsorg, infrastruktur, tillväxt och så vidare. Det är också kärnverksamhetens behov som ska stå i fokus när vi genomför våra upphandlingar.

Ser vi till inköp och upphandling, vår egen lilla verksamhet, så kan man stundtals lätt få intrycket av att det är juridiken som är kärnverksamhet. Jag håller med om att det nästan börjar bli lika uttjatat att prata om att juridiken tar för stor plats som att konstatera att det faktiskt är så. Men faktum kvarstår, det är juridiken som ofta tar störst plats i debatten och i nyhetsflödet när det egentligen borde handla om hur vi gör så bra affärer som möjligt.

Den offentliga upphandlingen regleras av i vissa avseenden en (onödigt) komplex lagstiftning så vi behöver definitivt stöd av jurister för att kunna utföra vårt jobb på bästa sätt. Dessutom får vi inte glömma den minst lika viktiga avtalsrättsliga delen. Juridiken har alltså sin plats i den offentliga upphandlingen men juridiken ska också vara just ett stöd. Det ska inte vara och det som tar störst plats i debatten och det ska absolut inte vara det första allmänheten tänker på när man pratar offentlig upphandling.

Nu skulle man kunna tolka detta som att SOI inte kommer att debattera juridiska frågor men så är inte fallet. Så länge vi anser att det finns behov av ett enklare och mer flexibelt regelverk så kommer vi att fortsätta göra vår röst hörd och kämpa för det eftersom vi anser att det är ett steg i riktningen mot ännu bättre affärer. Offentlig upphandling är inte en lag utan en affärsprocess som förtjänar ett nytt fokus. Så låt oss tillsammans göra 2018 till året då upphandling och inköp är vår självklara kärnverksamhet och juridiken är en stödfunktion.

2018 är ju dessutom ett valår, något som i allra högsta grad påverkar oss som arbetar med offentligt inköp. På regeringsnivå så kan vi se tillbaka på en mandatperiod där civilminister Ardalan Shekarabi verkligen brunnit för upphandlingsfrågor och oavsett var man står politiskt så går det knappast att blunda för att han bidragit till att sätta offentlig upphandling högre upp på dagordningen.

Upphandlingsmyndigheten som egen myndighet och de arbetsrättsliga villkoren får betraktas vara en direkt följd av den nuvarande regeringens politik och det blir såklart spännande att se hur Sveriges nästa regering väljer att jobba vidare med frågor som rör den offentliga affären. Även utgången av val på lokal och regional nivå kommer naturligtvis att direkt eller indirekt påverka vardagen för SOI:s medlemmar.

Ett valår är det givetvis extra mycket drag kring Almedalsveckan i Visby och i styrelsen har vi under höstens styrelsemöten haft små övningar kring hur vi ska planera vår närvaro och våra aktiviteter för att driva SOI:s frågor på bästa sätt. Ni medlemmar är tydliga med att vi ska prioritera arbetet med att påverka beslutsfattare och vår ambition är att lägga i en ännu högre växel där under 2018.

Annars är arbetet med årskonferensen i Jönköping 16-18 april något vi lägger mycket tid på just nu. Programmet börjar ta form och vi har goda förhoppningar om att kunna öppna upp för anmälningar i slutet av januari.

För mig personligen så kommer 2018 att innebära förändringar i form av en ny arbetsgivare. I februari börjar jag jobba på Karlstads kommun som strateg med ansvar för att utveckla kommunens inköpsprocess. Ett jättespännande uppdrag som jag säkert får anledning att återkomma till under året.

Med det vill jag önska er alla en god jul och ett gott nytt år. Och glöm inte att nominera era kandidater till Årets inköpare 2018: klicka här

Martin Magnusson