Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset
  • Virkesvägen 26
  • 120 30 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (säkrast mellan 10-12 vardagar)
  • Fax: 08-556 061 41

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Vi blir fler

24 september, 2017

Ordföranden har ordet

Nu börjar det vara ett tag sedan vi senast hördes av. Som Martin skrev i förra ordförandebrevet så har mitt liv förändrats en hel del sedan i våras. I början av augusti blev jag mamma till vår tredje lilla tjej. Numera är jag alltså inte bara inköpschef och ordförande för SOI - jag är även trebarnsmamma!

Att bli fler i familjen är förstås en oerhörd lycka och när jag sitter här med min lilla bebis i famnen inser jag vilken välsignelse det är när en ny människa kommer till världen. Det är sannerligen ett mirakel och den glädjen man känner när den lilla ler mot mig första gången går nästan inte att beskriva med ord. Men när familjen växer innebär det förstås också utmaningar. Förutom att det mesta i livet förändras så får man också brottas med sömnbrist och en känsla av att man inte riktigt hinner med allt man vill eller borde. Jag har dessutom valt att kombinera min föräldraledighet med att jobba deltid som inköpschef i Luleå och att fortsätta med mitt uppdrag som ordförande i SOI vilket ger det hela en extra twist. Jag har gjort det valet av det enkla skälet att jag är så lyckligt lottad att ha ett jobb och ett uppdrag som jag verkligen trivs med och som ger mig energi. Jag mår helt enkelt bäst när jag får vara i både bebisbubbla och arbetsbubbla. Dessutom har jag ett fantastiskt stöd i mitt val på hemmaplan, på kontoret i Luleå och i styrelsen för SOI.

Nyligen presenterade SCB sin statistik för hur många inköpare det finns i Sverige. Statistiken visar att det finns 17 908 inköpare i privat och offentlig sektor. Det stora flertalet arbetar i privata företag men om man endast tittar på kommun, landsting, stat samt dess bolag så landar man på 3 053 upphandlare och inköpare. Det innebär en ökning med 90 personer eller lite drygt tre procent jämfört med föregående år. Tyvärr omfattar inte statistiken andra yrkesroller inom inköpsområdet där vi nu ser en ordentlig utveckling i offentlig sektor. Kategoriledare, strateger, hållbarhetsexperter, jurister, controllers och e-handelsspecialister är bara några av de roller som växer fram i det offentliga inköparsverige. Dessa nya kompetenser breddar landets inköpsfunktioner och bidrar till högre kvalitet i våra upphandlingar och avtal. Men växande inköpsfunktioner innebär också utmaningar och ställer höga krav på ledarskap och medarbetarskap för att uppnå effektiva team – allra helst när de flesta inköpsfunktioner är överbelastade och brottas med den personalrotation som uppstår när behovet av inköpare är större än utbudet.

Nyligen fick jag ta del av resultatet av SOI:s medlemsenkät 2017. Glädjande angav 86% av de drygt 400 personer som svarade på enkäten att de trivs bra eller mycket bra med sitt arbete. Nästan lika många känner att de har ett tydligt uppdrag, att de gör nytta på sin arbetsplats samt att de har ett utvecklande och stimulerande arbete. Tyvärr känner också de flesta att förståelsen och kunskapen för inköp inte är tillräckligt hög i verksamheterna och i ledningen. Det är antagligen en bidragande orsak till att enkäten visar på att SOI även i fortsättningen ska prioritera att flytta fram våra positioner och visa på nyttan med inköpsarbete på olika arenor för att nå beslutsfattare.

Inom kort presenteras medlemsenkäten i sin helhet på soi.se så håll utkik efter det!

Till sist kan jag konstatera att det var tunt med representation från den praktiska sidan när expertgruppen till utredningen om överprövningar och förenklingar i LOU presenterades förra veckan. Martin Kruse från SOI:s styrelse blir den som representerar oss offentliga inköpare. Han kommer att lyfta fram det praktiska perspektivet och verka för ett enklare regelverk så att vår kompetens kan användas mer för att öka kvalitet och effektivitet och frigöra innovation i den offentliga affären. Jag ser verkligen fram emot resultatet av utredningen som presenteras tidigast 15 juni nästa år – lagom till Almedalsveckan och spurten inför valet 2018.

Emma Breheim