Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Upphandlingsdagarna på Kistamässan

15 februari, 2018

För första gången i Easyfairs regi

Trots att Upphandlingsdagarna har överlåtits av Hexanova till Easyfairs/Kistamässan så var mycket sig likt och Upphandlingsdagarna är fortfarande ett av de största upphandlingsevenemangen i Sverige.  Man inledde konferensen med en stark trio. Rickard ”Vem vet mest” Olsson var moderator, Marzena Rogalska från EU-kommissionen höll inledningsanförandet och hon avlöstes av civilminister Ardalan Shekarabi engagerade anförande.

Från Kommissionen utlovades nu att man vill spela en mer aktiv roll i att stödja utvecklingen av den offentliga upphandlingen, både med support och genom att utveckla nya verktyg.
Ardalan Shekarabi konstaterade att mycket har hänt under de senaste tre åren, men att vi fortfarande ser exempel på både dåliga upphandlingar och korrupta beteenden i stora statliga myndigheter, vilket sänker medborgarnas tillit till det offentliga. Under de senaste tjugo åren har vi haft för mycket fokus på juridiken och för lite på affären. Livsmedelsupphandlingar är däremot ett exempel på områden som går åt rätt håll och där dialogen utvecklas. Tidigare hade vi en indirekt diskriminering av svenska livsmedelsproducenter. Ardalan Shekarabi annonserade också en fördjupad analys av begreppet ”icke-ekonomiska tjänster av allmänt intresse”.

Framsteg i samhällsutvecklingen har historiskt byggt på ett samspel mellan offentligt och privat, som blev mycket sämre efter EU-inträdet och den juridifiering som följde av det. Vi behöver ett mycket flexiblare regelverk, även om det ökar risken för korruption, menade Ardalan. Det behövs ett holistiskt perspektiv även i offentliga affärer.

Pandeldebatt
Därefter följde en paneldebatt om hur långt vi är beredda att gå när det gäller upphandling som motor för samhällsutvecklingen. Medverkade gjorde Emma Breheim för SOI, Inger Ek, GD på UpphandlingsmyndighetenEva-Maj Nühlenbock, jurist, Ulrica Dyrke, upphandlingsjurist hos Företagarna och Rikard Jermsten, GD på Konkurrensverket.

Emma Breheim påpekade att som upphandlare verkar vi i en politiskt styrd organisation. Ibland kommer den goda viljan i vägen för den goda affären. Men det ökade politiska intresset för upphandling flyttar också upp oss i organisationen. Ardalan sa att det finns mer utrymme och i debatten märks nu att ”mål för samhällsutveckling” är ett accepterat faktum när det gäller offentlig upphandling.

Ljus som tjänst
Anette Jonsäll och Sigrid Petterssén arbetar oförtrutet vidare i innovationsspåret, nu med projektet Upphandlingsdriven innovation för regional tillväxt. De berättade om en pågående upphandling i Bollnäs, där man upphandlar ljus (inomhusbelysning) som en tjänst. Ljuset hyrs under avtalstiden. Upphandlingen kravställdes utifrån funktionskrav gällande miljö, energiåtgång, modularitet (individuell anpassning till brukarna), hållbarhet och kunskap som förväntas driva utveckling av helhetslösningar under avtalstiden. Praktiska tester gjordes och validerades med experthjälp från KTH.

Under kvällens galamiddag delades tidningen Offentliga Affärers pris ”Handslaget” ut för årets bästa upphandling.

Vinnare blev Kjell Lindström, Nacka Kommun, för ”En väl genomförd upphandling av IT inom välfärden. Efter en omfattande marknadsdialog där Nacka kommun lyckades skapa leverantörssamarbeten till en marknad som inte tidigare fanns genomfördes en funktionsupphandling som både kund, leverantör och marknaden tycker fungerat bra.”

Problemet med kompetensförsörjning och att offentlig sektor skall vara en attraktiv arbetsgivare diskuterades under den avslutande dagen av Martin Kruse från Arbetsförmedlingen och SOI, Michael Kazmierczak, Inköp Gävleborg och Johan Almesjö, HBV. Steget till en akademisk utbildning tycks fortfarande långt, trots att både Linköpings universitet och Jönköping University lämnat intresseanmälningar. I Norge har man raskt arbetat fram Anskaffelseakademiet med fyra deltagande universitet och högskolor samt tolv till femton doktorandplatser.

Åtskilligt mer fanns att lyssna på och uppleva på konferensen. Vissa av dessa saker var så intressanta att de  kommer att bli föremål för egna artiklar. Vi ser alltså fram mot nästa års Upphandlingsdagar, då arrangörerna Easyfairs/Kistamässan dessutom hunnit bli ordentligt varma i kläderna.