Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset
  • Virkesvägen 26
  • 120 30 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (säkrast mellan 10-12 vardagar)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Rekord!

30 maj, 2018

Ordföranden har ordet

Nu är det lite mer än en månad sedan vi träffades i Jönköping för vår årskonferens. 900 deltagare samlades i tre dagar för att uppleva ett välfyllt program där ni bland annat fick ta del av SOI:s förslag för ett enklare regelverk under tröskelvärdena. Dessutom fick jag förtroendet av medlemmarna att fortsätta leda föreningen de kommande två åren, något som jag självklart är oerhört tacksam för.

Årskonferensen i Jönköping blev sannerligen en rekordkonferens. Förutom att vi slog ett rejält deltagarrekord kan vi nu summera att deltagarna var rekordnöjda med konferensens innehåll och genomförande. Resultatet av utvärderingen visar att 97% av deltagarna uppfattade konferensen som bra eller mycket bra. Det blir mycket att leva upp till för Uppsala nästa år!

Vi slog också rekord i antalet nominerade till årets inköpare. Priset som delats ut sedan 1995 ger vinnaren ett stipendium på 10 000 kr. I år kom det in 15 nomineringar, varav de flesta skickades in via vårt formulär på soi.se. När nomineringarna kommit in gick styrelsen noggrant igenom dem innan varje ledamot lade sin individuella och slutna röst på den kandidat som man ansåg skulle tilldelas priset. Eftersom vi i år fick in så många nomineringar genomfördes omröstningen i två omgångar där omgång två stod mellan de fyra inköpare som fått flest röster i omgång ett. Till slut stod Mirja Saarväli som en mycket välförtjänt vinnare av årets inköpare 2018! Vi valde att ge Mirja priset mycket beroende av Eskilstuna kommuns arbete med att använda inköp som ett strategiskt verktyg för en god affär – en fråga som SOI lyfter fram i vår strategi för inköp i offentlig sektor och som vi ser börjar få genomslag i alltfler offentliga organisationer.

Eftersom SOI har en tradition av att inte offentliggöra nominerade och vinnare utanför styrelsen, fick vi anstränga oss lite extra för att få Mirja till konferensen för att ta emot priset. Hon hade inte planerat att delta i årets konferens men med lite hjälp på traven och ett extrainsatt (och välbesökt) seminarium, fanns hon på plats när priset delades ut. Nu har Mirja ett mycket spännande år framför sig och vi önskar henne och Eskilstuna kommun lycka till i det framtida arbetet.

Traditionen att hemlighålla vem som är nominerad till priset är väl värd att bevara. De som blivit utsedda till Årets inköpare berättar gärna om att det är ett minne för livet att få ett pris helt oförberedd. Dessutom finns det ju då bara en vinnare och inte några ”förlorare” vilket jag personligen anser är extra fiffigt.

Nu står sommaren för dörren även om den egentligen har startat rekordtidigt. Landets meteorologer laddar nu för att summera denna fantastiska månad för tydligen kan vi vänta oss väderrekord. Redan nu konstateras att maj månad är den varmaste maj som uppmätts i Sverige sedan 1889 och varmast har det förstås varit i Norrbottens inland(!).

För SOI:s del planerar vi för fullt inför Almedalsveckan som ser ut att bli en rekordintensiv vecka i Visby detta valår och 50-årsjubileum. I år satsar vi helt och fullt på att diskutera förenklingar i regelverket baserat på vårt lagförslag och hur vi kan uppnå bättre affärer med mindre krångel. Vi arrangerar egna seminarier, deltar i paneldebatter, rundabordssamtal, har möten med politiker och sätter ordföranden på heta stolen. Därefter ska det bli skönt med semester!

Till sist önskar jag er en sommar som förhoppningsvis blir lika rekordvarm och solig som den maj levererat. Lite sol kan vi behöva efter den rekordvinter som varit.

Vi ses!

Emma Breheim