Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Region Skånes innovationsseminarium

29 maj, 2018

Tilldelningsbeslutet avslöjades från scenen!

Det var välfyllt i lokalerna, drygt 80 personer, då Region Skåne bjöd in till innovationsseminarium i Centralens konferenscentrum i Stockholm (!) Och vi fick vara med om ett seminarium i högt tempo under ledning av Susanna Bill, innovationsledare och dagens moderator.

Darja Isaksson

Först ut var Darja Isaksson som är strateg och konceptutvecklare inom digital transformation och som har utsetts av Veckans Affärer till Sveriges mäktigaste kvinnliga opinionsbildare. Hon sitter också med i regeringens innovationsråd. I högt tempo gick vi igenom de oerhört snabba tekniska förändringar som hela tiden förändrar vår vardag och människans unika förmåga att snabbt ta till sig allt det nya.. Att vara upphandlare i dessa snabba förändringar kräver en bra organisation – att våga vara ”trygg i sin inkompetens” därför att det som är rätt i dag är fel i morgon.

Linda Andersson från EY (Ernst & Young) berättade utifrån boken Innovationsupphandling. En förstudie — så går det till.  Den har producerats av Karolinska Universitetssjukhuset, Upphandlingsmyndigheten och EY med finansiering av Vinnova. Vi kommer att återkomma till den i en egen artikel framöver.

Joakim Nelson är VD i Innovation Skåne AB som har en unik position mellan leverantörer och offentlig sektor. Vi kan leverera information och möjligheter åt bägge håll.

Niklas Tideklev från Upphandlingsmyndigheten berättade om hur man arbetar med att skapa en brygga mellan FOU och praktiska upphandlingar av innovation.

Efter lunchen berättade Louise Strand, inköpsdirektör i Region Skåne och ledamot i SOI’s styrelse att man fått lite gliringar för att man åker till Stockholm för att hålla seminarium, men vi tycker att det är rätt och till nytta för våra verksamheter.
Vi arbetar med en systematik för att vara innovationsfrämjande och som vanligt, vi har koll på juridiken men fokus på affären. Vi vill alltid ha medarbetare som vill, vågar och kan. Vi vill sänka tröskeln för att kunna vara leverantör, bland annat genom fasta priser och garanterade volymer. Vi arbetar med tvärfunktionella arbetsgrupper, indikativa anbud att utgå ifrån i leverantörsdialogen och ofta bygger vi in produktutveckling under avtalsperioden.

Därefter berättade Lotta Ekwall Möller och Daniel Ljungberg, kategoriledare på Region Skåne om de två årens arbete med innovationsupphandling av fallprevention i Skåne (utifrån devisen ”Livskvalitet i världsklass). MSB har beräknat att fallskador kostar Sverige 22 miljarder kronor per år.
– Vi ser det som en tvåstegsraket, där en del av arbetet har utförts under de gångna två åren och där utvecklingsarbetet sedan fortsätter utifrån pågående avtal.

Louise Strand och vinnarna

Från början fanns 18 anbud kring den totallösning som Skåne sökte. Bland annat gavs anbudsgivarna möjlighet att skugga vårdpersonal under ett dygn och regionen byggde också upp ett särskilt vårdrum där man kumde testa lösningar. De två företag som återstod i slutomgången, Minicrosser och Philips presenterade sedan sina respektive lösningar för seminariepubliken innan det var dags för tilldelningsbeslutet. Bägge företagen hade fått lägga ett ganska så stort utvecklingsarbete för att motsvara kraven och lösningarna var inte helt olika varandra. Det blev Philips, representerade av Patrik Storm, som fick ta emot vinnarbeskedet och han beskrev lösningen som en kombination mellan process, teknik och människa.

Avslutningsvis lovade Louise Strand att fler innovationsupphandlingar är på gång.