Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset
  • Virkesvägen 26
  • 120 30 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (säkrast mellan 10-12 vardagar)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Att äga sitt eget spår

28 januari, 2019

Ordföranden har ordet

Nyligen hade jag förmånen att träffa och lyssna till en av Norrbottens (och Sveriges) mest framstående affärsmän, med en lång och fantastisk karriär bakom sig. Jag såg givetvis mycket fram emot detta möte och förväntade mig framför allt att få tips och inspiration om hur jag tar tillvara på de möjligheter jag får och skapar mig. Mannen berättade mycket riktigt om alla de spännande upplevelser, svåra beslut och imponerande möten hans karriär fört med sig – men det var inte detta han i huvudsak ville skicka vidare. Det hade varit enkelt för honom att lämna oss med det – imponerade och mållösa av hans person och hans prestationer. Hans budskap var ett helt annat. Till oss som ännu har många år kvar i yrkeslivet ville han skicka helt andra värden. Att ägna sig åt och värdesätta sin familj och vänner var det han bad oss att minnas från vårt möte. Att vara sann mot sig själv, att vara bäst på att vara ”jag” och att äga sitt eget spår är de budskap jag kommer att ta med mig. Det är ett ansvar vi har mot oss själva och antagligen det bästa receptet på att bli framgångsrik (och lycklig).

Affärsmannen pratade givetvis mycket om jaget. Men laget är också viktigt. Familjen, vännerna, kollegorna och inte minst de chefer som man omges av. Att äga sitt eget spår innebär inte att man åker ensam. Man kan åka tillsammans även om man tar olika svängar här och där. Huvudsaken är att man åker åt rätt håll!

Just nu är det många som ägnar sig åt att svara på remissen om förenklingsutredningen. I denna fråga lutar vi oss mot SOI:s egna lagförslag som bygger just på att äga sitt eget spår. Som inköpare vill vi ha frihet att skapa och välja det spår som vi bedömer ge oss den bästa affären istället för att fastna i förfaranden och snåriga regler. Av det skälet kommer vi vara tydliga med att annonseringskravet bör slopas under tröskelvärdena och att det är onödigt med en fast direktupphandlingsgräns. Dessa frågor har vi också ställt till vår SOI-panel och det är glädjande att majoriteten av panelen är inne på samma spår i dessa frågor.

Nu är det dags att börja ladda inför årskonferensen i Uppsala. Den här veckan hoppas vi öppna upp anmälningarna och släppa programmet till Sveriges största konferens för och av offentliga inköpare. I år firar vi också 40 år som förening. En ideell förening som SOI syftar till att skapa en gemenskap och en gemensam röst, även om de flesta av oss har yrken som kräver stor självständighet, hög initiativförmåga och ibland också verkar ensamma i våra organisationer.

I Uppsala delar vi 3 intensiva dagar som varvar gemensamma inspirerande pass i plenum med parallella spår i seminarieform. Niklas Källner och Jenny Engström kommer att guida oss igenom programmet där vi kan se fram emot historiska tillbakablickar, evolution, kommunikation, ledarskap, nudging och rekordmånga praktiska exempel från hela vårt avlånga land. Men SOI:s och årskonferensens styrka har alltid varit den unika mötesplatsen där du träffar dina kollegor, utbyter erfarenheter och utvecklas tillsammans.  Den ska vi skapa även i år, eller hur? Dessutom vågar jag lova att vi bjuder på en eller två överraskningar – det är ju trots allt föreningens födelsedagskalas som går av stapeln 3-5 april!

Jag hoppas att vi ses i Uppsala och att du väljer ditt eget spår i programmet och i ditt liv. Förhoppningsvis korsas våra spår några gånger längs vägen.

Vi ses!

Hälsningar Emma