Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Pirjo Gustafsson om offentliga måltider

24 februari, 2020

– Det finns mycket positivt att berätta.

Pirjo Gustafsson är en välkänd profil för alla med intresse för den offentliga måltiden. Hon är bland annat ansvarig för LRFs arbete med den offentliga upphandlingen, som är en viktig del av den nationella livsmedelsstrategin. Hon är också en eldsjäl när det gäller svensk livsmedelsproduktion, inte minst utifrån  kopplingen till den offentliga måltiden. Dessutom är hon LRF’s företagsutvecklare i Gävleborg och Dalarna och på fritiden en entusiast inom längdskidåkning.

Pirjo bor i Dalarna, där man har snidat fram Rättviksmodellen, som blivit en förebild för hela landet. Där är hon också sedan många år mycket engagerad i Upphandlingsdialog Dalarnas arbetsgrupp.

– Vi i LRF vill öka andelen svenska och lokalt producerade livsmedel inom den offentliga sektorn, säger Pirjo. Vi tycker att kommuner ska upphandla mat som ligger i nivå med svensk lagstiftning på till exempel djurskyddsområdet och att kvalitet ska efterfrågas i offentliga upphandlingar, inte bara pris. Vi har nyligen lämnat in vår remiss till Livsmedelsverket avseende ”Bra måltider på sjukhus”, där vi bland annat trycker på följande. Kött som köps in ska komma från en djurhållning med låg antibiotikaförbrukning och ska komma från en djurhållning där hänsyn tas till miljön. Upphandlingskriterierna ska vara i nivå med svensk lagstiftning. Ekologiska råvaror från Sverige bidrar effektivare till miljömålen än importerade råvaror.

Bland de många saker som är positiva nämner Pirjo MATtanken. Det är ett projekt som finansieras av EU medel. Projektägare är Landsbygdsnätverket  med LRF och Sveriges konsumenter som medfinansiärer. MATtanken ska  genom nätverkande, kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte bidra till hållbara offentliga måltider. Material som stöder arbetet samlas på hemsidan mattanken.se
 
På sidan ”Lär av varandra” samlas artiklar och material som kan ge ökad kompetens, engagemang och effektivitet. En skattkista som man successivt bygger upp under projektets gång.

Under ”inspirerande exempel” samlas korta artiklar med exempel på framgångsrika sätt att arbeta, innovativa lösningar m.m.

Fakta och kunskap som tas fram under projektet sprids bland annat genom webbinarier och poddavsnitt.

En viktig del av projektet är också att sammanställa och sprida material som andra tagit fram. Även detta hittas via en länk på sidan.