Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

I väntans tider

23 juni, 2020

Minnen från förr

Den här gången börjar jag med en bekännelse kring minnets begränsade förmåga. För en månad sedan skrev jag att 2010 hade SOI för första gången en inhyrd moderator på årskonferensen. Men där hade jag fel, första gången var 2009 i Norrköping och det var Erik Blix som modererade åt oss. Mer om det längre ner.

Vi är många som brukar längta efter SOI’s årskonferens. På grund av pandemin blir ju väntan alldeles särskilt lång denna gång. Som en liten uppmuntran under väntan kommer här några bilder från årskonferenserna 2005 till 2009, året då SOI firade 30-årsjubileum. 2005 hade jag nyligen blivit utsedd till redaktör för SOI’s dåvarande tidning, Affärer, och årskonferensen i Umeå skulle bli min allra första. Mina kunskaper om upphandling var tämligen måttliga, men konferensen blev en stor upplevelse. Med 300 deltagare var den stor, men fortfarande såpass hanterlig att vi kunde köras ut i skogen för allehanda lekar och tävlingar, iförda bylsiga men varma overaller.

På bilden ovan åker vi hundspann respektive tävlar på fyrhjulingar, vi fick även köra snöskoter och tävla på skidor. Nedan tävling i balansgång och bredvid syns Hans Gum, som styrde konferensen med fast hand och som även var upphandlingschef i Umeå.

Eftersom vi just hade börjat ta itu med EU’s upphandlingsdirektiv från 2004 så handlade konferensen till stor del om juridik och kommissionen hade skickat en av sina ledamöter till Umeå. Ett visst intryck gjorde det när en av deltagarna under ett föredrag räckte upp handen och ställde frågan; Ursäkta, men finns det något vi får göra?

Även den sedvanliga banketten blev en annorlunda upplevelse eftersom den serverades i någon sorts stora träkåtor mitt ute i skogen och mörkret. Det var faktiskt en utmärkt miljö för snack och nätverkande och i bussarna tillbaka var det mer än en som somnade, uttröttade efter dagens alla övningar.

År 2006 försigick årskonferensen i en helt annan miljö, lite elegantare och lite mer storstadsmässigt, nämligen på svenska Mässan i Göteborg. Jag har hittat en debattbild och en mingelbild som illustrerar detta.

År 2007 var det dags att åka till Växjö. Här fick jag under en av pauserna ute i solskenet för första gången se en iPhone, den allra första modellen när den i princip fortfarande i första hand var en telefon, med möjlighet att skicka meddelanden. Men dyr var den redan då. På denna årskonferens blev Gabriella Manieri utsedd till Årets inköpare.
Även här fick vi åka ut i bushen, denna gång till ett glasbruk, där vi avslutade med hyttsill och musik.

Årskonferensen 2008 drog vi till Örebro, med pampig invigning.  Där bytte SOI ordförande, Sven-Eric Hargeskog, numera hedersmedlem och internationellt verksam, drog sig tillbaka och ersattes av Lisbeth Johnson. Vid banketten spelade Doktor Krall, gitarristen i mitten av bilden är Kalle Krall, legendarisk upphandlingskonsult på Affärskoncept. Det är en del år sedan han överlät bolaget till SKL Kommentus, men bandet har han kvar än i dag och det går fortfarande att boka dem för riviga spelningar med 50-talsrock i botten. Konferensen avslutades med att Carl-Jan Granqvist gav en fascinerande berättelse om framväxten och skapandet av matakademin i Grythyttan.

Och därmed närmar vi oss slutåret i denna lilla bildkavalkad. SOI’s pampiga 30-årsjubileum i Norrköping, med specialutgåva av tidningen Affärer. Henrik Karlsson, numera inköpsdirektör i Göteborg, satt redan då sedan ett antal år i SOI’s styrelse och berättar följande i ett mail (apropå varför jag hade fel om när SOI för första gången hade en inhyrd mpderator).
”Första gången SOI använde en extern moderator var vid årskonferensen i Norrköping 2009 när Erik Blix var moderator. Jag var själv i gruppen som jobbade med konferensen och minns att vi vid det 30-årsfirandet drog mot riktigt mycket och fick löfte av styrelsen att vi detta året inte skulle behöva göra någon vinst. Det skulle istället firas att vi var 30 år. Vi tog bland annat in en moderator, till vad vi då tyckte var en ohyggligt hög summa pengar (minns inte hur mycket, men det var rätt rejält betalt). Vi misslyckades dock, det kom så mycket folk till Louis de Geer i Norrköping att vi trots våra ansträngningar gick med vinst.”

På bilderna ser vi bland annat dåvarande landshövdingen i Östergötland, Björn Eriksson, vår moderator Erik Blix, SOI´s ordförande Lisbeth Johnson och Årets inköpare Gunnar Goblirsch.

Med denna lilla minneskavalkad återgår vi till att invänta en framgångsrik, givande och trivsam årskonferens 2021 i Luleå.