Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

SOI behövs mer än någonsin!

25 maj, 2020

Ordföranden har ordet

Nu skriver jag mitt första ordförandebrev till er medlemmar, efter att den 29 april blivit vald av årsmötet till ordförande. Jag är jätteglad och stolt över förtroendet förstås, och lika glad är jag över styrelsen som jag får jobba tillsammans med. Där har vi fått några nya ledamöter och några mer erfarna styrelseledamöter sitter kvar, vår nya kassör Kristina Lundin presenteras lite djupare redan i detta nyhetsbrev. Det är ett riktigt toppenlag kan man lugnt säga och jag ser fram emot ett spännande SOI år. Jag vill också passa på att, igen, tacka Emma Breheim för hennes fantastiska insats som ordförande för föreningen sedan 2016, du har varit definitionen på en eldsjäl!  

Årsmötet i slutet av april var speciellt på flera sätt, till att börja med genomfördes det helt digitalt via en distansmötestjänst. Det är fascinerande att se hur snabbt vi lyckats ställa om i samhället till den besvärliga situation som covid-19 pandemin innebär, och mycket glädjande att se att det faktiskt fungerar så bra. Självklart är ett ”riktigt” årsmöte att föredra, men när det inte går så är det ju fantastiskt att det finns alternativ som möjliggör att föreningen kan verka vidare relativt opåverkad.

Årsmötet präglades också av det faktum att vi tvingats att skjuta upp årskonferensen 2020 till 2021 istället. Förutom att det är tråkigt att den härliga samlingsplatsen som SOI’s årskonferens utgör uteblev i år, så påverkar det också föreningen ekonomiskt. Vinsten från konferensen finansierar till stor del de satsningar på annat som vi gör varje år. Som tur är har föreningen sedan många år haft en god ekonomi, och vi ser i nuläget att vi på ett bra sätt kan anpassa vår planerade verksamhet till en kärvare verklighet. Vi vet naturligtvis att ni medlemmar också påverkas ekonomiskt av den inställda konferensen. Även om anmälningsavgiften gäller för nästa år istället så finns det kostnader för till exempel resor och logi som vi inte har möjlighet att återbetala. Det är naturligtvis jättetråkigt, men liknande situationer drabbar tyvärr många företag och organisationer i de tider som råder nu.

Vem som blev Årets inköpare meddelades också vid Årsmötet och jag vill särskilt gratulera Marcus Bäckström till utmärkelsen, med sin både personliga och samtidigt professionella blick bloggar han om inköparens vardag på ett härligt sätt, obligatorisk läsning… Precis som andra pristagare förtjänar Marcus naturligtvis sina kollegors applåder, därför kommer vi att dela ut diplomet, med sedvanligt firande, vid årskonferensen i Luleå 2021 istället.

Ja, år 2020 har verkligen inte börjat som någon av oss hade hoppats eller trott, och som nybliven ordförande kan jag bara konstatera att SOI behövs mer än någonsin. I spåren av covid-19 pandemin så väntar sannolikt en tid av ekonomiska svårigheter för stat, regioner och kommuner. Budgetar minskar och kraven på mer samhällsservice per krona ökar, vi behöver också alla hjälpas åt att inte tappa fokus på hållbarhet, miljöhänsyn och innovation i den offentliga affären. En bra och effektiv offentlig inköpsverksamhet kan bidra stort på samtliga dessa områden, och måste naturligtvis vara en nyckeldel i återhämtningen. SOI fortsätter därför med oförminskad kraft att driva debatten om strategisk inköpsverksamhet, kompetensfrågor, regelverk och inköparens roll.

Som ordförande är jag stolt över att få vara en del av detta, och som medborgare känner jag mig trygg i att våra kreativa och kompetenta medlemmar finns därute för att hjälpa Sverige genom krisen.

I styrelsen har vi under våren emellanåt pratat om att ”gasa oss ur kurvan”, att vår ekonomiska utmaning detta år inte ska märkas för er medlemmar. Istället vill vi fortsatt finnas där för att påverka politik och organisationer, och för att stötta er medlemmar i ert viktiga arbete. SOI behövs nämligen mer än någonsin!

Hälsningar,

Martin Kruse

Ordförande SOI