Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Omstart Sverige

22 september, 2020

Hur får vi fart på Sverige efter pandemin?

Den 2-3  september hölls den digitala konferensen Omstart Sverige, ett arrangemang med bland annat Dagens Samhälle och Dagens Industri som arrangörer. I inbjudan skrev man bland annat så här.

Var med och starta om Sverige!
Vi är inne i en kris vi aldrig glömmer, fylld med sorg och rädsla, osäkerhet, konkurser, permitteringar och uppoffringar. Men det får inte hindra oss att planera för framtiden.
Den 2-3 september bjuder vi in till mötesplatsen Omstart Sverige, som samlar många branscher för att testa idéer, dela funderingar, för att samla ny kraft och ge varandra inspiration och draghjälp.

Med Omstart Sverige vill vi stärka engagemang och driv för att förbereda samhällets olika delar att ta sig an världen efter pandemin. Vi samlar de tyngsta beslutsfattarna från politik, näringsliv, myndigheter och akademi för att tackla den avgörande frågan - hur får Sverige fart igen? Hur kan vi hjälpas åt?
Vi presenterar ett helt digitalt event med möjlighet att interagera med talare, delta i rundabordssamtal och mycket mer!

Programmet var närmast gigantiskt, med en stor mängd prominenta talare och debattörer, flera olika scener och en stor mängd olika ämnen att diskutera. Bland de övergripande ämnena kan nämnas Digitalisering, robotisering och sårbarhet, Energi och mobilitet, Post-corona-racet i ett hållbarhetsperspektiv,, EU´s stimulanspaket, Finansiering, investering och hur svensk ekonomi står sig, Nyckelmarknadernas (USA och Kina) vägval, Omvärldens syn på Sverige och Politikens perspektiv.

Dessutom fanns två sidoscener att välja på med teman som Fastighetsnytt och Byggindustrins program  för diskussionen om ledarskap, bostadsbyggande, samhällsfastigheter och den fysiska och digitala handelns framtid. Dagens Medicins och Dagens Samhälles temaspår tog upp frågor om välfärdens finansiering, det sårbara samhället samt AI och hälsodata. Omstart arbetsmarknad satte fokus på utmaningar med permitteringar, varsel och digitala möten rekrytering och HR-frågor. Hur ser arbetsmarknaden ut efter pandemin, efter åratal av kompetensbrist. Fastighetsnytt & Dagens Samhälle tog upp frågorna om trygghet, äldreomsorg, kommunala stadsbyggnadsfrågor och hur kommunerna ska klara sitt uppdrag.

Vice statsminister Isabella Lövins inledningstal hade temat Omstart Sverige – från kris till nytt hopp. Hon jämförde med krisen 2008-2009 och menade att då räddade vi bankerna, nu skall vi rädda klimatet. Vår industri har allt att vinna på en omställning. Det finns just nu unika möjligheter för våra entreprenörer och innovatörer att placera Sverige på kartan.

De många efterföljande debatterna, samtalen och föredragen handlade väldigt mycket om hållbarhet, grön omställning och att anpassa oss till den nya värld som pandemins följder kommer att innebära. Här avhandlades allt från kriminalitet och arbetslöshet till ensamhet, välfärdsutveckling, artificiell intelligens och vilka trender som hör morgondagen till.

Till de lite annorlunda inslagen hörde ett samtal med underhållare och författaren Jonas Gardell som levererade rapp, vass och bitande kritik av regeringens hantering av kultursektorn, en sektor som han menade försörjer betydligt fler människor än vad bilindustrin gör.

Sammantaget fanns över 150 talare och drygt 2000 deltagare på konferensen. För den som vill få veta mer om vad som hände på konferensen har arrangörerna lagt upp ett antal programpunkter som går att se i efterhand. Klicka här.