Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Det handlar om kompetens

22 december, 2016

Ordföranden har ordet - Emma Breheim spanar.

Idag gör jag min sista arbetsdag för det här året och kan konstatera att vi verkligen haft ett spännande år i vår bransch. Regeringen lanserade den nationella upphandlingsstrategin i somras och nu har vi en ny lagstiftning att förhålla oss till. Vi har fått en bra grund för det fortsatta arbetet med att säkra att medborgarnas skattemedel används på bästa sätt men nu är det dags gå från strategi till handling.

Att investera i kunskap och kompetens är en av de fem förflyttningar som vi lyfter fram i vår strategi för offentliga inköp. Med det menar vi att det behöver satsas på högre utbildning inom inköp i offentlig sektor, att våra organisationer ska investera i kompetensutveckling och att inköpsfunktionerna ska kompletteras med fler kompetenser.

Den kompetens som redan finns inom i våra organisationer måste dessutom användas bättre genom att vår roll stärks. Vi ska inte vara en funktion som kontaktas när en verksamhet vet vad de vill köpa och behöver någon som tar hand om det praktiska. Det är att kasta bort vår breda kompetens. Inkluderas vi även i den inledande fasen när problemställningar och krav definieras uppstår helt nya möjligheter.

Kunskapen om inköp måste även spridas till fler yrkesgrupper. Ett av mina mest stimulerande uppdrag i år var när jag för en tid sedan besökte mitt tidigare universitet för att gästföreläsa om offentliga inköp.

Många studenter känner inte till att vår bransch omsätter 1/5 av BNP och att fler än 4000 organisationer i Sverige tillsammans gör ca 18 000 upphandlingar per år. De vet inte heller att det ofta är vårt uppdrag att stimulera ny teknik, jobba nära företagen, efterfråga innovationer och att bidra till ett hållbart samhälle. Däremot tror de flesta att vi ska följa krångliga lagar, att vi kämpar med överprövningar och att vi upplevs som byråkratiska.

För att ändra uppfattningen om våra jobb måste vi ta ett gemensamt ansvar för vår framtida kompetensförsörjning genom att uppmärksamma landets studenter på möjligheterna med moderna och hållbara inköp i offentlig sektor.

För att lyckas med vårt uppdrag behöver vi attrahera fler av de talanger som examineras från våra högskolor och universitet. Det bör vara vår strävan att det ska vara lika attraktivt att jobba med inköp i offentlig sektor som att köpa in varor och tjänster till ett privat företag.

Den 25 januari deltar jag i en paneldiskussion på Upphandlingsdagarna om vad som krävs för att axla utmaningarna i det nya upphandlingslandskapet. Kompetensfrågan är central i denna diskussion och jag kommer att föra fram hur vi bör jobba med strategisk kompetensförsörjning för att nå de uppsatta målen.

Men innan dess är det dags för en välbehövd ledighet tillsammans med familjen. En av de fördelar som jag alltid lyfter fram med mitt uppdrag är att jag har balans i livet och kan ha en livsstil som innebär mycket jobb, familjeliv och vänner. Det vill jag fortsätta med även 2017 och jag hoppas verkligen att du upplever samma sak i din vardag.

Till sist vill jag givetvis önska dig en god jul och ett gott nytt (inköps)år!



Hälsningar Emma