Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Livsmedelsstrategin och den offentliga upphandlingen

8 februari, 2017



Den nationella livsmedelsstrategin har varit utlovad sedan ett par år tillbaka men har nu landat i form av en proposition med bred förankring i riksdagen. I den korta versionen på 24 sidor tar den offentliga måltiden ingen stor plats, utan den beskrivs så här.

Den offentliga upphandlingen av livsmedel och måltidstjänster bör användas för att bättre styra mot och motsvara samhällets ambitioner och lagar. En livsmedelsstrategi för Sverige inom djurskydd och miljö. Upphandlande myndigheters och upphandlande enheters kompetens om offentlig upphandling av livsmedel och måltidstjänster bör stärkas. Små och medelstora leverantörer bör ges bättre möjligheter att delta som anbudsgivare vid offentlig upphandling av livsmedel och måltidstjänster. Målsättningen är att mer ska upphandlas ekologiskt och att miljöanpassad upphandling med ett livscykelkostnadsperspektiv bör öka.

Offentlig sektor ska verka för att kunskapsnivån, såväl generellt som hos barn och unga, vad gäller livsmedelsproduktion, mat och måltider höjs, gärna i samarbete med lokala livsmedelsaktörer.

I själva propositionen utvecklas skälen för regeringens bedömning på drygt en och en halv sida. Här skrivs om för dålig konkurrens, om för många överprövningar (utan att nämna de avsevärda förbättringar som skett), om miljökrav och att använda upphandlingsstödets kriterier etc. Därefter kommer ett par intressanta stycken som är viktiga när det gäller framtida upphandling av livsmedel, enligt följande:

”Med anledning av vad som anges ovan anser regeringen att den offentliga upphandlingen av livsmedel och måltidstjänster bättre bör styra mot samhällets ambitioner och motsvara den höga nivån på djurskydds- och miljöhänsyn som den svenska lagstiftningen ställer. Regeringen anser att upphandlande myndigheter och enheter bör utveckla sin kompetens om offentlig upphandling av livsmedel och måltidstjänster. Små och medelstora leverantörer bör ges bättre möjlighet att delta som anbudsgivare vid offentlig upphandling av livsmedel och måltidstjänster. Mot bakgrund av detta har regeringen gett Upphandlingsmyndigheten i uppdrag att förstärka kompetensen på området upphandling av livsmedel och måltidstjänster hos upphandlande myndigheter och enheter samt hos leverantörer. Insatserna ska fokusera på att ge en målgruppsanpassad kompetensutveckling och informationsspridning, bland annat i form av branschdialoger och information om goda exempel på området. En delredovisning av uppdraget ska lämnas senast den 28 februari 2018 och en slutredovisning ska lämnas senast den 28 februari 2019.

Måltiden

Måltiden inom den offentliga sektorn, t.ex. förskola, skola, vård och omsorg kan vara ett viktigt verktyg för att påverka efterfrågan av livsmedel av god kvalitet, att bidra till god folkhälsa och till hållbar livsmedelskonsumtion samt bidra till att höja intresset och statusen för måltider, mat och livsmedelsproduktion. Det nationella kompetenscentret för måltider i vård, skola och omsorg på Livsmedelsverket verkar för att utveckla den offentliga måltiden och kan ha en central roll i arbetet.

Konsumenter med kunskap har större möjlighet att göra medvetna val. Grundläggande kunskap om måltiden och matens betydelse, fysiologiskt, sociologiskt och kulturellt samt hur maten produceras bör därför ges i förskolan och i skolans olika stadier. Ett utvecklat samarbete med lokala livsmedelsaktörer kan stödja en sådan utveckling. En höjd kunskapsnivå om livsmedelsproduktion, mat- och måltider kan leda till tryggare och mer kvalitetsmedvetna konsumenter och bättre matvanor. Enligt Livsmedelsverket har de offentliga måltiderna även en viktig roll att fylla för integration, som verktyg för att föra samman våra svenska mattraditioner och mat från andra kulturer.

Regeringen anser därför att kunskapsnivån både hos barn och unga vad gäller mat och måltider bör höjas. Måltider inom den offentliga sektorn spelar en viktig roll i sammanhanget.”

Både den korta versionen, hela propositionen samt annan information kan laddas ner här.



Vad gäller Upphandlingsmyndighetens uppdrag så har följande publicerats på myndighetens hemsida, precis i dagarna.

Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att genom branschdialoger och genom att lyfta goda exempel, stärka kompetensen hos upphandlande myndigheter och enheter inom livsmedelsupphandling. Arbetet har under hösten 2016 startat genom omvärldsanalys och rekrytering och inom kort bjuds intressenter inom relevanta områden för uppdraget” in till dialog med syftet att gemensamt öka offentlig konsumtions möjlighet att bidra till att uppnå målen för livsmedelsstrategin.

- Arbetet med branschdialoger är viktigt för att tillsammans finna lösningar som tillgodoser både köpar-och säljarperspektiv i den sunda offentliga affären, och samtidigt bidra till en hållbar framtid, säger Monica Sihlén, segmentsansvarig livsmedel.

- Som ett stöd i det praktiska genomförandet av Livsmedelsstrategin kommer Upphandlingsmyndigheten också främja möjligheterna för offentlig kund att ställa krav i nivå med de krav som ställs på svenskt jordbruk när de upphandlar livsmedel och måltidstjänster till förskolor, skolor, inom äldreomsorg och på sjukhus, säger Monica Sihlén.