Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset
  • Virkesvägen 26
  • 120 30 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (säkrast mellan 10-12 vardagar)
  • Fax: 08-556 061 41

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ny på posten

29 juni, 2017

Vice ordförande har ordet

Martin Magnusson heter jag och är ny vice ordförande i SOI sedan några månader tillbaka. Vår ordförande Emma Breheim utlovade i sitt senaste ordförandebrev att jag skulle berätta lite mer om mig själv och det vore väl som ny vice ordförande dumt att inte göra som ordföranden säger. Jag har suttit i styrelsen i fyra år och har arbetat med offentliga inköp i tio år. Till vardags arbetar jag sedan några år tillbaka som upphandlingssamordnare inom Region Värmland, jag bor i ett radhus på Hammarö med sambo och en tvåårig son och när jag får tid över ägnar jag mig gärna åt matlagning, träning och musik.

Just musiken har sedan tonåren varit en stor del av mitt liv. Dels är jag själv musiker (trummis) och dels så finner jag, precis som många andra, stor glädje i att se och höra livemusik. Under många år var sommar för mig lika med att åka på musikfestivaler. Roskilde, Arvika, Hultsfred, Sweden Rock, Peace & Love, Augustibuller och andra festivaler både i Sverige och utomlands var självklara besöksmål varje sommar.

Nu var det några år sedan jag senast lämnade hemstaden för att åka musikfestival och jag ska utan omsvep erkänna att jag saknar det. Tack vare mitt engagemang i SOI har jag däremot numera möjligheten att besöka Almedalsveckan i Visby för att representera SOI och en liknelse mellan Almedalsveckan och en musikfestival är faktiskt inte särskilt långsökt. Det myllrar av människor och intryck men istället för hundratals konserter så finns det tusentals seminarium att välja bland.

I år handlar fler än 100 av dessa seminarium om offentliga inköp. Det är därför en självklarhet att vi i Sveriges Offentliga Inköpare finns representerade i Visby för att bevaka inköparnas intressen när upphandlingsfrågor debatteras. Almedalsveckan är ett utmärkt tillfälle för SOI att påverka beslutsfattare på olika nivåer och just arbetet med att flytta fram våra positioner och påverka beslutsfattare är något som i vår alldeles färska medlemsenkät lyfts fram som de viktigaste frågorna för SOI.

Utöver att vi deltar som paneldeltagare i drygt tiotalet seminarier så arrangerar vi i år två egna programpunkter som vi naturligtvis ser fram emot lite extra.

Det ena handlar om hur offentliga inköp kan stimulera tillväxt och hur offentliga myndigheter kan agera första kund och på så vis stimulera utvecklingen av nya produkter, material och företag. Något som i sin tur leder till tillväxt! Vi som arbetar som offentliga inköpare vet att offentlig upphandling är ett kraftfullt verktyg som kan göra skillnad och detta seminarium knyter an till punkt två i SOI:s nationella upphandlingsstrategi, att bättre offentliga affärer är ett sätt att nå övergripande mål. 

Vårt andra seminarium har en lite annorlunda utformning där innehållet inte är helt bestämt på förhand. Tanken är istället att moderator Gabriella Ahlström tillsammans med ett antal spanare sammanfattar och spanar in vilka som varit de största och viktigaste upphandlingsfrågorna under Almedalsveckan 2017. Vi tror och hoppas mycket på att detta blir ett uppskattat inslag.

Bägge våra seminarier livesänds på webben (på Offentliga Affärer respektive Upphandling24) och kommer även att finnas tillgängliga att titta på i efterhand. Läs mer om våra seminarium i en separat nyhet som handlar om SOI i Almedalen.

På temat spaning känns det så här inför semestern helt naturligt att spana in vad vi har att vänta oss när vi kommer tillbaka till verkligheten i höst. Vi har regler om arbetsrättsliga villkor som får genomslag på riktigt, en utredning om överprövningar och förenklingar under tröskelvärdena startas upp och vi kan sannolikt också vänta oss ett antal kammarrättsdomar som gäller upphandlingar genomförda enligt nya LOU.

Den 11 september ska remissvar avseende välfärdsutredningen vara inlämnade. SOI kommer att lämna ett remissvar avseende de delar som rör upphandling och vi kommer sannolikt att lämna ett liknande svar som det vi gjorde på delbetänkandet. Där lyfte vi framförallt att SOI ser positivt på ett mer flexibelt regelverk vid upphandling av välfärdstjänster. Yttrandet i sin helhet finns att läsa på www.soi.se/publikationer.

Efter sommaren sätter vi också igång på allvar med arbetet inför vår årskonferens i Jönköping 2018. Något som vi vet efterfrågas av er medlemmar är programpunkter som lyfter fram goda och konkreta exempel. Vi vill därför ha er hjälp med förslag på genomförda upphandlingar, avtalsuppföljningar analysarbete eller annat som skulle vara intressanta att lyfta på årskonferensen. Kanske du eller din kollega vill ställa upp och dela med er av era erfarenheter för att ge andra offentliga inköpare inspiration och handfasta tips? Hör av er till soi@soi.se!

 Med det vill jag önska er alla en skön sommar! Hoppas att ni får mycket tid till avkoppling för både knopp och kropp.