Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Sverigeturnén besökte Uppsala

24 oktober, 2017

Under en förmiddag fick vi ta del av de hetaste frågorna inom offentlig upphandling.

Sverigeturnén är ett samarrangemang mellan Upphandling 24, SKL Kommentus, Scandic och E-avrop. I mån av möjlighet deltar även SOI i arrangemangen. På scenen får du höra framträdanden om aktuella ämnen av några av de allra främsta advokaterna och juristerna, de kunnigaste upphandlingskonsulterna samt experter från SKL Kommentus. Nytt för i år är att vi fokuserar på kommunikationen mellan er som deltar. Alla deltagare kommer under hela förmiddagen att sitta ned i rundabordsgrupper och diskutera tillsammans. Vi bjuder på frukost och fika.

I skrivande stund återstår följande möten under hösten. Östersund 27/10, Jönköping 6/11, Sundsvall 10/11, Örebro 13/11, Malmö 17/11, Lund 20/11, Gävle 27/11, Växjö 1/12, Göteborg 4/12 och Borlänge 8/12.

SOI’s utsände besökte Uppsala den 20 oktober där mellan trettio och fyrtio personer samlats. Det kändes som ett mycket lyckat drag att aktivera publiken i rundabordssamtal efter respektive föredrag. Varje talare hade förberett ett par frågeställningar att diskutera och det blev också livliga diskussioner runt borden.

Först ut var Caroline Hagberg som är affärsområdeschef på AffärsConcept och vice VD på SKL Kommentus. Hon pratade om konsultmarknaden inom offentlig upphandlingoch utgångspunkten var att då vi upphandlar så måste vi veta vad det är vi gör och varför.

Kristian Pedersen från Advokatfirman Kahn Pedersen pratade om andra objektiva fördelningsnycklar än rangordning, vid avrop från ramavtal. Han målade upp en palett som bland annat innehöll procentuell fördelning, turordning, närmast när behov uppstår, först till kvarn, behovsstyrda avrop, maximalt antal samtidiga uppdrag och lottning. Även kombinationer av fördelningsnycklar är möjliga.

Ted Stalte från SKL Kommentus höll ett inspirerat anförande om hur man utvecklar dialog och samverkan med leverantörer och branschorganisationer, som ett led i att bli Sveriges mest värdeskapande och relevanta inköpscentral.

Caroline Johannesson från E-avrop talade om avtalsuppföljning som en viktig men ofta bortprioriterad del av upphandlingsprocessen. Detta anförande gav extra livliga diskussioner vid borden och många jämförelser mellan erfarenheter från olika arbetsplatser. Den offentliga upphandlingens uppgifter har vidgats och skapat nya roller, som avtalscontroller, miljöstrateg, leverantörsansvarig etc.

Avslutningsvis berättade Roger Himmelsköld, upphandlingschef på Uppsala universitet, om SOI’s arbete och verksamhet. Han uppmanade alla att ansluta sig, om de inte redan gjort det och välkomnade oss till SOI’s årskonferens, till Almedalen, till regionala aktiviteter och i arbetet med att påverka politiker och beslutsfattare.

Sammantaget var det en trivsam och givande förmiddag, med en aktiv och engagerad publik. Så titta i turnéplanen efter ett möte som passar dig. Mer info får du genom att klicka här.