Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset
  • Virkesvägen 26
  • 120 30 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (säkrast mellan 10-12 vardagar)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Tack ministern!

30 augusti, 2018

Ordföranden har ordet

Äntligen är hösten här efter en lång och härlig sommar. I mitt förra brev hoppades jag på en rekordvarm och solig sommar. Så här i augusti kan vi konstatera att det fick vi – på gott och ont. Det har på många sätt varit fantastiskt men värmen har också varit en rejäl prövning.

SOI höll ångan uppe ända in i juli när vi befann oss i Almedalen. Politikerveckan i Visby är en unik företeelse där man som samhällsintresserad och engagerad får tillgång till ledande politiker, beslutsfattare och kompetenser inom en mängd områden. Under veckan hann jag med att medverka i sju seminarier, ett antal rundabordssamtal samt en mängd spännande och utvecklande möten. Exempelvis stämde jag träff med ledamöter ur finansutskottet för att diskutera vikten av en förenkling av de icke-direktivsstyrda upphandlingsreglerna. Dessa möten var oerhört lärorika för mig och jag tror faktiskt att jag kunde ge en hel del input även i deras arbete. Det är det som är tjusningen med Almedalen – att vi kan lära av varandra oavsett position i samhället.

Om två veckor är det val i Sverige. Det är ett viktigt val som kommer att påverka vår gemensamma framtid. I debatten lyser upphandlingsfrågan förstås i sin frånvaro, även om det vore intressant att veta mer om hur de politiska partierna vill använda en tredjedel av skattemedlen för att utveckla Sverige.

Oavsett politisk åsikt kan man slå fast att de offentliga inköpen har mått bra av att ha en upphandlingsnörd som Ardalan Shekarabi som civilminister. Vi har sett en förflyttning i Sverige där alltfler ser och hanterar offentliga inköp som ett strategiskt verktyg istället för en ren administrativ process. De senaste fyra åren har vi bland annat fått en Upphandlingsmyndighet, en Upphandlingsstrategi, en rejäl dos ny lagstiftning och flera statliga utredningar. Men framför allt har vi haft en civilminister som lyft offentliga inköp i debatten och styrningen av den offentliga sektorn. För det vill jag och SOI rikta ett stort tack till dig Ardalan Shekarabi. Även om vi inte alltid har ställt oss positiva till alla förslag har vi alltid varit positiva till att du bidragit till en positiv utveckling. Oavsett vad som händer den 9 september är det avgörande att offentliga inköp fortsätter ta plats och integreras i samhället, för att Sverige ska kunna möta de utmaningar som finns framför oss.

Om några dagar ser jag fram emot den regionala nätverksträffen SOI Norr här på hemmaplan i Luleå.  Tillsammans med mina medarbetare tar vi emot drygt 100 kollegor för att under två dagar inspireras i ämnet digitala inköp. Vi står alla står inför kraven på effektivisering, kompetensförsörjning och medborgarnas ökade krav på den offentliga sektorn. Digitalisering är den enda vägen framåt. Framtidens inköp är digitala – hur digital är du?

Vi ses!

Emma Breheim