Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Lisbeth Johnson trivs i Landskrona

19 juni, 2018

Nu upplever jag det vi drömde om och arbetade för i SOI en gång i tiden.

Lisbeth Johnson är alltså inköps- och upphandlingschef i Landskrona. Så var det inte alls planerat. Men då Christian Alexandersson. VD i Landskrona Stadsutveckling AB även blev ny stadsdirektör i Landskrona kom en förfrågan som var svår att motstå. Christian är för övrigt även VD i Landskrona Stadshus AB. som utgör den sammanhållna funktionen för att utöva ägarrollen för Landskrona stads verksamheter i bolagsform genom att förenkla, tydliggöra och stärka styrningen av dotterbolagen. Och Christian hade en tydlig bild av hur han ville hantera inköp och upphandling.

– Det jag fick veta var att upphandlingen skulle föras upp på en strategisk nivå, direkt under kommunledningen. I dag står det så här på kommunens hemsida. ”Inköps- och upphandlingsavdelningen inom Landskrona stad är en del av staben i Kommunstyrelsens förvaltningsorganisation och är kommunens specialkompetens inom upphandlingsområdet.” Precis så som vi drömde om och arbetade för i SOI alltså, men vi trodde kanske inte att utvecklingen skulle gå så fort som den har gjort. Vi arbetar också väldigt nära Tillväxt- och näringsliv, som har samma placering i organisationen.
– Just nu håller vi förresten på att packa flyttkartonger för att hamna på samma våning som stadsdirektören., skrattar Lisbeth.
– Det ingår också i vårt uppdrag att även bolagen skall stödjas. Och de vill verkligen ha råd och vägledning från oss. Vi sitter med i förvaltningschefs- och bolagschefsgruppen.

Och förvaltningscheferna och bolagscheferna är med på banan. Vi håller också utbildningar i inköp och upphandling där alla deltar, även förvaltningschefer och bolagschefer och de använder oss i ett tidigt skede i inköpsprocessen. Förtroendevalda kommer också ofta in och diskuterar med oss.

– En fördel för egen del är ju att jag har tidigare erfarenhet kring att vara politiker och förstår politikers sätt att resonera. Och jag har erfarenheter även på det fackliga området och deltog också i Anders Wijkmans utredning kring en effektivare offentlig upphandling i början av 2010-talet.

Just nu förs diskussioner kring bland annat den digitala kontorsposten (Kivra med flera) och att börja med barn i förskolan. Vi diskuterar också livsmedelsfrågan där kommunen vill ha 50 procent ekologiskt. Nu är färskt kött aktuellt och där ser vi det som viktigare att möjliggöra för lokala anbudsgivare än att det måste vara ekologiskt. Vi är också med i samarbetet kring GDPR, kring IT, kring miljökrav och så vidare.

– I dag är Landskrona en expansiv stad. Det var inte så muntert när man blev av med varvet, men i dag finns ett positivt flow, efter en period med hög arbetslöshet. Och vi går uppåt i Svenskt Näringslivs ranking. Det finns mycket att vara med och påverka. Jag tror att man kan jämföra lite med Eskilstuna även om Landskrona inte är lika stort.

– Apropå det, hur ser er inköpsorganisation ut?
– Just nu är vi tio personer, snart elva. Och kommunen har ungefär 45 000 invånare. Förutom jag själv så har vi en entreprenadupphandlare, sju upphandlare och en upphandlingsassistent. Snart kommer även Christina Nilsson, upphandlingsjurist, som jag arbetat tillsammans med både i Ängelholms kommun och i SOI’s styrelse. Vi har haft en väldigt positiv utveckling inom Inköps- och upphandlingsavdelningen.

– Du var ju ordförande i SOI länge, hur ser du på SOI’s och på upphandlingens utveckling?
– SOI har ju utvecklats väldigt fort. Jag var ordförande i fem år och i dag tror jag bara Lill Sandberg är kvar i styrelsen från den tiden. Men SOI har inte bara vuxit och hängt med i utvecklingen utan har också blivit alltmer pådrivande i den. Det politiska medvetandet om upphandlingens betydelse har vuxit fortare än vi kunde ana men arbetsmetoderna i den offentliga upphandlingen har också utvecklats snabbt. På den tiden då jag satt med i NOU, Nämnden för offentlig upphandling så arbetade vi ganska mycket mot leverantörskontakter, nu är vi för dem men på ett organiserat och transparent sätt. Då kan vi ju ta till oss kunskaper och utveckla samarbeten som annars inte vore möjligt.

– Jag är ju tillräckligt gammal för att kunna dra mig tillbaka, men jag trivs så bra att jag kommer att jobba på. Det är fantastiskt att i det egna yrkeslivet få uppleva det som vi arbetade för och drömde om tillsammans i SOI!