Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Plast, offentlig upphandling & design för cirkularitet

1 april, 2019

Tre fokusområden hos Delegationen för cirkulär ekonomi

Delegationen för cirkulär ekonomi, som leds av Ylva Norén, meddelade nyligen vilka tre områden delegationen kommer att fokusera på, skriver bland annat Aktuell Hållbarhet. De tre områden som valts ut är plast, offentlig upphandling och design för cirkularitet. Arbetet med att tillsätta referensgrupper för att dra nytta av den kunskap som finns inom de tre områdena har påbörjats. Syftet är att göra avgränsningar, staka ut färdplaner och undersöka hinder och möjligheter som leder till att förslag och styrmedel kan tas fram till regeringen.

“Jag känner mig trygg i att Delegationen har haft en rejäl genomlysning innan vi fattade beslut. De områden vi valt kan bidra både till miljö- och affärsnytta i ett cirkulärt perspektiv ”, säger delegationens ordförande Åsa Domeij i en kommentar.

Delegationen för cirkulär ekonomi skriver att den genom att välja fokusområdet design för cirkularitet vill bidra till nya affärsmodeller och att cirkularitet blir en integrerad del i utformningen av både produkter och produktionssystem. Plast anses ha stor potential för ökad återvinning och offentlig upphandling har stora möjligheter att påverka framtida resursflöden.

Ylva Norén har lämnat en tjänst på näringsdepartementet där hon tidgare bland annat arbetar med skogsfrågor. Hon har lång erfarenhet som projektledare och samordnare från Regeringskansliet.

- Ylva är en driven nätverksbyggare med stort kontaktnät inom globalt utvecklingssamarbete, miljö, klimat och Agenda 2030. Hon har stor erfarenhet av att arbeta med regeringens tvärgående prioriteringar såsom hållbar utveckling, säger Regina Summer, chef för enheten Miljö och Innovation, Tillväxtverket.

Syftet med Delegationen för cirkulär ekonomi är att skapa en kontaktpunkt mellan stat, näringsliv, akademi, regioner och civilsamhället. Den ska också fungera som ett kunskapscentrum och en samordnande kraft för omställningen till en resurseffektiv, cirkulär och biobaserad ekonomi.

Läs mer om delegationens arbete här