Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Hela Sverige skall leva – med hjälp av upphandling!

11 december, 2019

Lokalekonomidagarna i Järvsö

Den offentliga upphandlingens betydelse och möjligheter smyger in i allt fler sammanhang. Den 5-6 december genomförde Hela Sverige skall leva Lokalekonomidagarna för nittonde gången. Denna gång på anrika Hotell Järvsöbaden i Hälsingland och med cirka åttio deltagare. Tre av programpunkterna var direkt kopplade till offentlig upphandling och dessa tog även stor plats i de workshops som genomfördes.

Konferensens huvudföredrag hölls av Jonty Leibowitz och handlade om Preston-modellen för lokal gemensamt välstånd, en modell som nu används av ett trettiotal kommuner och städer i England, Irland och Skottland. Preston är en stad med cirka 135 000 invånare och präglas framför allt av bomulls- och textilindustri. Med hjälp av ”Ankarinstitutioner”, det vill säga olika samhälleliga funktioner, däribland exempelvis polis och universitet, vill man skapa friskhet i den lokala ekonomin, dels med hjälp av ankarinstitutionerna och framför allt genom offentliga upphandlingar som gynnar lokal ekonomi. Dessa medvetna satsningar på det lokala har hittills skapat 1 600 nya jobb i Preston. Tilläggas skall kanske att den offentliga upphandlingen i England inte ger upphov till många överprövningar, cirka 25 per år, att jämföra med cirka 1000 per år i Sverige. Föredraget gjorde stort intryck på konferensdeltagarna, de flesta hade heller ingen kunskap kring offentlig upphandling.

Intrycket förstärktes ytterligare då Ludvig Sandberg från Famna berättade om IOP, idéburet offentligt partnerskap, och Kerstin Angberg Morgården och Gunnar Lyckhage berättade om Upphandlingsdialog Dalarna och hur sociala krav ställs i upphandlingar i Dalarna. Bland annat ställer UpphandlingsCenter i Ludvika, som gör gemensamma upphandlingar för sex dalakommuner, sociala krav i cirka 40 procent av sina upphandlingar. Detta i tät samverkan med politikerna i den gemensamma nämnden för upphandling.

Åtskilliga frågor ställdes i efterhand av konferensdeltagare kring hur de kan applicera detta sätt att arbeta med upphandling i sina hemkommuner.

Att Hotell Järvsöbaden serverade förnämlig och mycket välsmakande mat framställd av egenproducerade och lokalt producerade råvaror förstärkte ytterligare intrycket av den lokala ekonomins och produktionens betydelse.