Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Biorockar och klimatkansli

24 oktober, 2019

Region Stockholm utvecklar hållbarhetsarbetet

I regionens hållbarhetsbrev saxar vi följande två nyheter.

Hållbar innovation - ny biobaserad värmerock
Inom hälso- och sjukvården används stora mängder engångsmaterial. Engångsprodukterna är ofta tillverkade av olja, vilket har en negativ miljöpåverkan. Just nu deltar Södersjukhuset i ett projekt för att ta fram en ny typ av biobaserad värmerock som sparar på miljön.

Utvinning och förbränning av oljebaserade material driver på klimatförändringar. Därför arbetar Region Stockholm för att minska användningen av engångsmaterial till förmån för flergångsprodukter där det är möjligt och lämpligt, men också för att öka andelen biobaserade produkter bland engångsmaterialet.

Värmerock av träfibrer
Värmerockar används av personalen för att hålla värmen i luftkonditionerad miljö på sjukhusen och används i mycket stora kvantiteter. Utvecklingsprojektet Biorock har tagit fram den nya värmerocken som är tillverkad i cellulosa - träfiber.

Projektet vill både visa att engångshanteringen, som den ser ut idag, kan rationaliseras ytterligare med smarta hållbara materialval, samt också visa att nya biobaserade material bättre vårdar materialens funktion och värde genom att underlätta för återbruk och återvinning.

Tydliga miljöfördelar
Projektet är finansierat av Vinnova och avslutas under 2019. Syftet är att ta fram en demoprodukt som därefter kan bli en kommersiellt gångbar produkt. Fungerar materialet för en värmerock, så kan det även bana väg för att ta fram ett antal andra produkter i samma material.

Projektet drivs av Wargön Innovation som är projektledare, och projektmedlemmar är Södersjukhuset, Smart Textiles, Cellcomb, OrganoClick och Re:Newcell.

- Vi på Wargön Innovation är väldigt glada att få vara med och driva ett projekt som har så tydliga miljöfördelar. Vi har i detta projekt bevisat att värmerockar kan tillverkas i nonwoven av träfibrer, vilket både är ett mjukt och skönt material, samt har bättre miljöprestanda. Till exempel kan man använda sig av lokal träråvara och behöver inte skeppa in material från andra sidan jorden, säger Johan Haglund, projektledare.

Viktigt att gå före
Att öka användandet av biobaserade produkter är en del av Region Stockholms arbete för att nå uppsatta miljömål. I nuläget består det biobaserade engångssortimentet exempelvis av skyddsförkläde, sugrör, sopsäckar, soppåsar och lakan. Bland flergångsmaterialet finns exempel på andra innovativa material, som till exempel lakan och handdukar som är tillverkade av PET-flaskor och träfibrer.

Sedan 2011 har Region Stockholms klimatpåverkan minskat med 45 procent och ambitionsnivån är fortsatt hög.

- Det är viktigt att vi som stor offentlig aktör går före och visar vägen, både i landet men även internationellt. Många länder tittar på vad vi i Norden gör för att skapa en hållbar hälso- och sjukvård och det ger ringar på vattnet, säger Charlotta Brask, hållbarhetschef, Region Stockholm.

                                                                   * * *

Lansering av Region Stockholms klimatkansli
Region Stockholm växlar upp arbetet med klimatfrågan och inrättar ett klimatkansli. Det blir ett stöd för kommuner och andra aktörer som tillsammans med Region Stockholm arbetar för att nå klimatmålen på netto-noll-utsläpp senast 2045.

Invigningen den 1 oktober blir ett tillfälle att samlas kring en av våra mest angelägna utmaningar. Du får ta del av hur klimatarbetet fortlöper på såväl nationellt som regionalt och kommunalt plan - samt få information om hur Region Stockholms klimatkansli kan stötta dig i ditt eget arbete.

Värd för lanseringen av klimatkansliet är Malin Fiijen Pacsay (MP), ordförande för tillväxt- och regionplanenämndens klimatberedning, Region Stockholm. Bland talarna finns bland annat Johan Kuylenstierna, vice ordförande i Klimatpolitiska rådet; Johan von Sydow, Länsöverdirektör, Länsstyrelsen Stockholm samt Anna-Lena Johansson (L), 1:e vice ordförande Storsthlm.