Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Upphandling som möjliggörare av innovation

25 november, 2020

Med Upphandlingsmyndigheten, Medtech4Health, Västra Götalandsregionen och MedTech West

Den 16 november hölls ett riktigt spännande seminarium via webben och med inte mindre än 200 deltagare. Innovation har varit på tapeten som en viktig metod för samhällsutveckling under mer än ett decennium och trots mängder av seminarier, utbildningar och forskningsrapporter har framgångarna varit synnerligen måttliga. Men den här dagen blev ett undantag. Upphandlingsmyndigheten, Medtech4Health, Västra Götalandsregionen och MedTech West bjöd tillsammans på ett exempel ur verkligheten som gav hopp inför framtiden.

Som bakgrund för dagen fanns nämligen planeringen för ett avancerat medicintekniskt forsknings- och utvecklingslabb som att kommer möjliggöra nya metoder för diagnos och behandling av cancer och blödningar i hjärnan och muskler. Labbet, som skall drivas av Medtech West, beräknas stå klart i maj 2021. Forskningslabbet kommer att finnas i Radiologiavdelningens lokaler i nya Bild- och Interventionscentrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och blir totalt 36 kvm stort, alltså ett till ytan litet men elektriskt och magnetiskt totalt avskärmat undersöknings- och behandlingsrum av nytt slag,där forskningen ska bedrivas. Satsningen på forskningslabbet görs tillsammans med Tillväxtverket och i samarbete mellan sjukhuset, Chalmers, Sahlgrenska akademin och Västra Götalandsregionen.

Programmet såg strängt taget inte roligare ut än man skulle vänta sig. Det som gjorde att man ändå upplevde seminariet som så bra att man satt som klistrad vid datorn var det mycket imponerande fokus som fanns på konkreta resultat, ekonomisk och praktisk effektivitet, ett brett och väl utvecklat samarbete och en lyhördhet för att inte allas behov är identiska. Till detta kom en genomtänkt och väl genomförd dialog med leverantörer, som även de behöver ha ett väl utvecklat sinne för dialog och långsiktig samverkan, parad med kompetens, för att kunna fungera i ett sådant här projekt.

Efter introduktionen av seminariet, presenterad av duktige moderatorn Stefan Persson från RISE, såg programmet ut så här.

Begrepp och metoder kring innovationsupphandling samt betydelsen av funktionskrav, strateg Maria Öhman, Upphandlingsmyndigheten

Beslut och finansiering, perspektiv som påverkar upphandling, Henrik Mindedal, Föreståndare MedTech West och Professor Sven Ekholm, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Upphandling ur ett verksamhetsperspektiv, hur får man vård- och forskningsbehov att mötas? Professor Isabella Björkman-Burtscher, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet, VO Radiologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Utmaningar vid behovsformuleringen - vad är mitt behov egentligen? Docent Andreas Fhager, Chalmers Tekniska högskola samt MedTech West och Docent Justin Schneiderman, Göteborgs universitet och MedTech West.

Upphandling - behov, innovation och juridik möts i samma process, projektledare Catarina Sjöling, Koncerninköp VGR                                    

Procurement from a supplier perspective, Regional Sales Director, Ilhem Toumi, ETS Lindgren

Frågor och avslutande sammanfattning.

                                                        * * *

Som egen sammanfattning vill jag rekommendera alla med intresse för innovation i offentlig upphandling att titta på detta ovanligt innehållsrika och givande seminarium. I skrivande stund pågår tillgänglighetsanpassning av innehållet. Länken kommer inom kort att finnas både hos Upphandlingsmyndigheten och de övriga arrangörerna. Vill du vara helt säker på att inte missa arrangemanget så skicka ett mail till undertecknad, så skickar jag dig länken så fort den finns klar.

gunnar.lyckhage@onlineforlag.se