Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

8 steg för en bättre livsmedelsupphandling

28 november, 2017

Anita Åberg är engagerad upphandlare i Kramfors och sitter med i Kost & Närings fokusgrupp Upphandling.

Anita kontaktar SOI utifrån rapporter från skilda håll i landet som pekar på att Kost & Närings verktyg, 8 steg för en bättre livsmedelsupphandling, fortfarande används alldeles för lite. Hon ber därför SOI om hjälp med att öka kännedomen om verktyget bland alla dem som upphandlar livsmedel. Eftersom vi nu har ett helt annat läge i livsmedelsbranschen och har kommit långt när det gäller dialog och problemlösning, så kommer verktyget att vara till ännu mer nytta, säger Anita. Så här beskrivs verktyget.

Detta är ett praktiskt verktyg för stöd i livsmedelsupphandlingen, som kompletterar olika myndigheters hjälpmedel och information. Det är tänkt som generell hjälp inför upprättandet av ett ramavtal för livsmedel och är inget juridiskt dokument.

Verktyget bygger på de fem grundprinciperna i lagen om offentlig upphandling (LOU): Proportionalitets-, icke- diskriminerings-, likabehandlings-, transparensprincipen och principen om ömsesidigt erkännande.

Verktyget har utvecklats av Kost & Närings fokusgrupp Upphandling, och bygger på gruppens samlade erfarenheter och kunskaper. Verktyget uppdateras allt eftersom förutsättningar ändras och nyheter och inspel från medlemmar och andra användare kommer oss tillhanda.

Vi vill också särskilt betona att verktygets åtta steg inte innehåller början och slut i traditionell mening, utan istället återspeglar en cykel i upphandlingsprocessen.

Inne i verktyget hänvisas till länken ”Branschöverenskommelse”. Det som åsyftas är det pågående projekt som Kost & Näring och fokusgrupp Upphandling driver sedan 2015, som syftar till att ena upphandlingsprocessens aktörer – leverantörer, grossister och offentliga kunder – kring branschgemensam praxis och övergripande definitioner.
Klicka här för att komma till branschöverenskommelsen i sin helhet, i PDF-format.

Klicka här för att komma till Kost & Närings verktyg.