Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Innovation för landsbygdsutveckling, Give Peas a chance

24 oktober, 2017

Svensk ärtodling var nära att gå i graven, efter att Findusfabriken i Bjuv lades ner, men får med hjälp av innovativ forskning en helt ny chans!

 

JTI - Institutet för jordbruks- och miljöteknik var på sin tid känt för frejdiga, modiga och samtidigt jordnära forskningsprojekt. Nu har man blivit en del av den stora statliga forskningskoncernen RISE men håller fortfarande fanan högt och nu är det de svenska ärtornas tur att nå nya nivåer. Så här skriver RISE enhet Jordbruk och livsmedel i ett pressmeddelande.

RISE vill ge svenska ärter en chans

Den svenska ärtodlingen drabbades hårt när uppköpta Findusfabriken i Bjuv lades ner i våras. Men en grupp RISE-forskare satsar nu tillsammans med livsmedelsföretagen Food for Progress, Lyckeby Starch samt Findus ärtodlarförening på nya produkter och nya marknader för de svenska ärterna. ”Give peas a chance” heter projektet som ska ta den svenska ärtodlingen till en ny nivå.

Projekttiteln är göteborgskt vitsig, men forskargruppen i Göteborg har en seriös och genomtänkt strategi, och har fått nästan 6 miljoner kronor från EU:s fond för landsbygdsutveckling för ett innovationsarbete som ska pågå till och med år 2019.

Från gröna, gula och grå svenskodlade ärter ska man ta fram en helt ny produktkategori av vegetariska livsmedel, som sedan ska introduceras på marknaden med hjälp av två väletablerade industriella partners: Food for Progress, som bland annat producerar den veganska produkten Oumph!, och Lyckeby Starch.

– Med hjälp av den infrastruktur och det kontaktnät som våra företagspartners har, är målet att få fram en färdig konsumentprodukt efter avslutat projekt, säger Lina Svanberg, forskare och FoI-ledare vid RISE enhet Jordbruk och livsmedel.

Odla fram rätt egenskaper
För att kunna erbjuda nya spännande typer av livsmedel av ärter, ska forskarna utveckla den svenska ärtodlingen så att ärterna får de egenskaper som krävs.

– Den innovationen är möjlig genom att ärtproteiner bildar ett sammanlänkat fibernätverk när det utsätts för rätt temperatur och tryck. Den egenskapen finns hos endast få växtbaserade proteiner. Utöver ärter är det främst sojabönor som uppvisar liknande egenskaper, säger Lina Svanberg.

Ärtproteinets förmåga att bilda fibernätverk är dock starkt beroende av odlingsförhållanden, mognadsgrad och sortval, och detta samband ska projektgruppen studera närmare, bland annat med hjälp av Findus ärtodlarförening.

– Vårt mål är att göra det möjligt för svenska ärtodlare att producera en ny anpassad ärtråvara till både nationell och internationell livsmedelsindustri, säger Lina Svanberg.

Arealen kan bli mycket större
Forskarna räknar med att arealen för ärtodling kan bli större än den yta som tidigare har använts för ärtodling, och att odlingen inte kommer att vara begränsad till Skåne.

– Det här kan bli ett sätt att hitta ett hållbart svenskt alternativ till sojabönan, som grund för att producera nya växtbaserade livsmedel med spännande texturer och smaker. Då skulle vi åstadkomma tre vinster: minskad klimatpåverkan, förbättrad folkhälsa och en satsning på lokal, lönsam svensk jordbruksproduktion, säger Lina Svanberg.