Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Universitetsutbildning i offentlig upphandling på gång?

15 februari, 2018

Linköpings universitet har lämnat en viljeyttring om påbyggnadsutbildning inom offentlig upphandling till regeringen

Vi har haft tillfälle till ett mycket intressant samtal med professor Mattias Lindahl vid Linköpings universitet. Han forskar och undervisar om miljödriven produktutveckling och produkt- och tjänsteinnovationer vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling. Bakgrunden till vårt samtal är DoubleChecks seminarium i Almedalen i somras, där civilminister Ardalan Shekarabi uppmanade den akademiska världen att komma med ett konkret utbildningsförslag i offentlig upphandling till regeringen redan innan augusti månads utgång. Trots semestertider lyckades Linköpings universitet sammanställa en viljeyttring om påbyggnadsutbildning inom offentlig upphandling till regeringen. Flera av universitetets avdelningar, t ex Affärsrätt, Företagsekonomi, Statsvetenskap, Industriell miljöteknik, upphandlingsenheten och universitetets rättsavdelning deltog i arbetet. Här konstaterar professor Lindahl bland annat följande.

”Jag har sedan tidigare, kopplat till min forskning, reflekterat över bristerna inom offentlig upphandling och behovet av att förbättra den akademiska utbildningen rörande detta, och har samtidigt sett att vi vid LiU har en unik möjlighet att kunna utveckla denna typ av tvärdisciplinära utbildning. Detta då vi i stort sett redan har den tvärdisciplinära kompetens som behövs inom samma institution (IEI – Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling) och därtill redan har upparbetade samarbeten mellan dessa avdelningar. Det finns även tidigare erfarenheter av att ge upphandlingsutbildningar på hög nivå.”

I Linköpings universitets viljeyttring till regeringen föreslår man en fördjupad diskussion och planering rörande formerna för en påbyggnadsutbildning i offentlig upphandling och därtill nödvändig forskningssatsning, allt för att så snart som möjligt komma igång med dessa. Man konstaterar att Linköpings universitet har en god och tvärdisciplinär kompetens inom exempelvis affärsrätt, företagsekonomi, statsvetenskap, nationalekonomi, industriell miljöteknik samt informationsteknik/molntjänster som kommer att kunna stödja utbildningen och utveckla kunskap om offentlig upphandling.

Vid vårt samtal konstaterar Mattias Lindahl att Linköping var snabba med sin intresseanmälan men att man vid påstötningar hittills, trots att mer än ett halvt år har gått, bara fått diffusa svar om att frågan bereds inom regeringskansliet. Däremot har man fått många positiva signaler från aktörer inom ”upphandlingsbranschen” Jag tror att det framöver behövs liknande utbildningar på fler universitet.

Om man jämför med Norge så har de kommit betydligt längre genom bildandet av Anskaffningsakademiet. Utöver att organisera utbildning på akademisk nivå planeras det för 12-15 doktorander som skall bedriva forskning på området. Initiativet kommer från Difi (Direktoratet for forvaltning och IKT) dit bland annat den ganska nybildade statliga inköpscentralen hör. Fyra universitet och högskolor är hittills kopplade till satsningen. Finland har nyligen tagit beslut om att bli en internationell föregångare inom cirkulär ekonomi och bildar nu Kompetenscentrum för hållbara och innovativa offentliga upphandlingar.

För egen del är Mattias Lindahl speciellt intresserad av funktionsupphandling och innovation, inte minst med koppling till cirkulär ekonomi, där Linköpings universitet ligger långt framme och där han själv forskar och undervisar. På området Produkter Tjänster Innovation studeras livscykelbaserade erbjudanden, affärsmodeller, design och innovation och ”Mistra REES – Resource-Efficient and Effective Solutions based on a circular economy thinking” är ett 4-årigt forskningsprogram med målet att påskynda omvandlingen av den svenska tillverkningsindustrin i riktning mot en cirkulär och hållbar ekonomi.

Ur SOI’s synvinkel är det ett viktigt och efterlängtat initiativ som Linköpings universitet har tagit och vi kommer att naturligtvis att stödja initiativet efter förmåga och följa vilka konkreta satsningar det kommer att leda till, utifrån att regeringen flera gånger under de senaste åren efterlyst just sådana.