Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Spännande besök på IKA’s årskonferens

15 februari, 2018

500 personer hade samlats på Bella Sky konferensanläggning i Köpenhamn

SOI’s danska systerorganisation IKA hade årskonferens 6-7 februari. Man är cirka 700 medlemmar och totalt var det 500 besökare på årsmötet. IKA bildades 1985 och får alltså vänta några år mer än SOI, innan det är dags för 40-årsjubileum. Det var ett mycket trivsamt arrangemang men också påfallande professionellt genomfört. Utställardelen var också betydligt större än på SOI’s årskonferens och täckte ett brett spektrum av leverantörer till offentlig sektor.

Från SOI deltog ordföranden, Emma Breheim och vice ordföranden, Martin Magnusson och även SOI’s redaktör var på plats.

Från vänster IKA’s vice ordförande Ditte Nicolajsen och ordförande Jeanet Vandling. SOI’s ordförande Emma Breheim och vice ordförande Martin Magnusson.

De olika föredragen gjorde det tydligt att danskarna ligger före oss på områden som innovation, cirkulär ekonomi och tidig dialog med leverantörer. SOI’s redaktör fick tillfälle till en pratstund med IKA’s dialoggrupp. Här finns representanter för näringsliv, branschorganisationer och upphandlare. Gruppen, som består av 12-16 personer (lika många från privat som från offentlig sektor), den vänder sig till både inköpare och leverantörer och håller möten 3-4 gånger per år.

Målet för verksamheten  är att gruppen skall fungera som en katalysator för dynaimskt samarbete och dialog. Den skall arbeta för att bryta ned barriärer och främja dialog på tvären mellan offentliga och privata organisationer. Den skall också ta upp strategiska, taktiska och operativa ämnen, idéer och tankar och se till att de förmedlas till IKA’s medlemmar. Visionen är att bygga ett värdeskapande samarbete, dialog och innovation utifrån samspelet mellan offentliga och privata aktörer. Den skall också fungera som omvärldsbevakare och sparringpartner åt IKA.

På en direkt fråga får jag svaret att de inte ser sig som ”missionärer” för att få till stånd dialog mellan offentlig upphandling och leverantörer, den dialogen finns redan i nästan alla kommuner. Man ser sig snarare som metodutvecklare, som söker ännu bättre lösningar för hur dialog kan gå till, man söker inspirerande exempel och smartare lösningar, som kan förmedlas vidare till IKA’s styrelse.

Det fanns också ett Dialogtorg på årsmötet, där olika organisationer turades om att samtala med intresserade besökare. Under en timme hade tiden reserverats för SOI och på bilden ser vi Emma Breheim och Martin Magnusson i samtal med intresserade danska besökare.

Ett av de mest intressanta och ensusiasmerande föredragen på årskonferensen hölls av Rikke Bastholm, VD för Innoba, som är ett konsultföretag för innovationsprocesser. ”Vad är innovation i praktiken och hur kan den tänkas in i ett upphandlingsförfarande?” Hon påpekade att framtidens inköp handlar om innovation i praxis och då behöver vi samarbeta! Den nya upphandlingslagen uppmuntrar till innovativa inköp och kontraktsbaserat utvecklingsarbete. Innovationspartnerskap är en del i den nya upphandlingslagstiftningen och inkluderar inköp utan ny upphandling. Rikke pekade också på fyra samarbetsnivåer. Light samarbete i form av icke förpliktigande kontakter, explorativt samarbete, där man arbetar med idéutveckling och gemensam prototyputveckling, inköpssamarbete där man arbetar med innovativa inköp som inkluderar utveckling och skapande av lösningar och slutligen strategiskt samarbete/strategiska partnerskap.

KL är Danmarks motsvarighet till Sveriges Kommuner och Landsting och deras chefsekonom, Morten Mandøe, talade om statusen för arbetet med KL’s inköpsstrategi. Han ställde sedan frågan. Hur kan kommunerna och KL i samverkan göra skillnad på området, och hur kan dessa skillnader beskrivas och förmedlas?

Han beskrev hur inköp utvecklats från ad hoc-inköp till centraliserade inköp och vidare till samarbeten kring inköp. Antalet samverkande kommuner har ökat under senare år. En central och detaljerad statistik över kommunernas samlade inköp håller på nu att ta form och så gott som samtliga kommuner i landet kommer att delta.

I arbetet med inköpsstratgin finns fem teman; Starkare samarbete, bättre digitalt stöd, professionell inköpskompetens, bättre tjänsteinköp och slutligen ett förstärkt utvecklingsperspektiv.

Ytterligare en intressant vetskap är att Danmark inte har implementerat direktiven under EU’s tröskelvärden, vilket starkt har underlättat arbetet med offentliga upphandlingar.

Under konferensen delades också två olika priser ut. Dels för årets bästa upphandling, där priset gick till Aalborg Kommune, som lagt vikt vid cirkulär ekonomi i upphandlingen av möbler till skolor och förskolor. Det andra priset var IKA’s Dialogpris, som gick till Rikspolisen för en digital lösning som gör det snabbt och enkelt för personalen att beställa tolktjänster.

Vi skall heller inte glömma den välsmakande Nätverksmiddagen som fortsatte med ett mycket professionellt och uppskattat musikframträdande från scenen. För dem som stannade ända till klockan 24 då kvällen avslutades så började lämpligt nog dag två med ett yogapass innan dagens program startade.

Och avslutningsvis hälsar vi IKA’s representanter mycket varmt välkomna till SOI’s årskonferens i Jönköping!