Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Illegal arbetskraft fortsatt problem i byggbranschen

22 april, 2020

Fyra kommunala bostadsbolag undersöker byggandet i Stockholm

Att konkurrensen fungerar och att byggentreprenader genomförs på ett korrekt sätt är viktigt för den offentliga sektorn i Sverige.

De fyra kommunala bostadsbolagen Stockholmshem, Svenska Bostäder, Familjebostäder och Sisab har tillsammans genomfört kontroller för att se att om personalen hade de id-kort som alla som vistas på en byggarbetsplats ska ha,  de så kallade ID06-korten. Av 18 kontrollerade arbetsplatserna var endast en felfri. Detta berättar Svenska Dagbladet om i en artikel den 30 mars där man även hänvisar till en artikel om kontrollerna i tidningen Byggnadsarbetaren.

I SvD-artikeln uttalar sig Jessica Löfström som tidigare själv varit VD i ett bemanningsföretag i byggbranschen. Hon menar att i de stora städerna inte finns ett enda större bygge som är helt rent. En stor källa till problemen med illegal arbetskraft är utstationerade byggföretag som använder utsänd personal. Tanken med utstationering är att det ska vara smidigt för byggnadsarbetare i EU att under kortare perioder ta arbete i andra länder men ändå fortsätta att skatta i hemlandet. Enligt henne leder systemet till fusk. Rapportering om hur länge byggnadsarbetare befunnit sig i Sverige förfalskas och sociala avgifter och skatter betalas endast till liten del eller inte alls. Resultatet blir att konkurrensen snedvrids. Detta tillsammans med att de stora byggbolagen numera arbetar med underentreprenörer i flera led, gör att missförhållanden kan fortgå utan att det upptäcks.

I ett av de kontrollerade fallen har en åklagare beslutat om åtal mot en underentreprenören för brott mot utlänningslagen. Åklagaren vill också att både underentreprenören, ett mindre företag inom byggstädning, och generalentreprenören, ett av Sveriges största byggbolag betalar en ”särskild avgift” på 139 500 respektive 93 000 kronor. Rättegången är satt till slutet av april.