Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Upphandlingsdagarna 2020

24 februari, 2020

Ett brett program

Upphandlingsdagarna hade denna gång tagit hjälp i programutformningen av rutinerade Bo Nordlin från Upphandling24. Det innebar att man bjöd på ett brett och intressant program. Ungefär hälften av tiden under de två dagarna användes till parallella seminarier. Här följer ett axplock ur programpunkterna.

Som vanligt såg Bo Nordlin till att alla föredragshållarna hälsades med jubel, applåder och golvstamp.
Och först ut bland föredragshållarna var civilminister Lena Micko. Därefter fortsatte programpunkten med ett soffsamtal mellan Lena Micko och Bo Nordlin.

Lena Micko konstaterade att upphandlingsområdet har reformerats, med inriktning mot ansvarsfulla affärer. Det är helt riktigt, menade hon, att staten och myndigheterna skall gå före och att staten ger tydliga anvisningar om hur det skall gå till. Om Sverige skall bli världens första fossilfria land krävs ett ständigt lärande kring miljömässigt hållbar upphandling och att den offentliga sektorn går före med goda exempel. Den nationella upphandlingsstrategin har varit mycket viktig och att Upphandlingsmyndigheten vunnit pris som den modernaste myndigheten är ett kvitto på att vi arbetar åt rätt håll.
Regeringen kommer snart med ett förslag när det gäller djurskydd och antibiotikaanvändning.

Även frågan om korruption togs upp av Lena och även där kommer ett förslag under våren. Även upphandlingsstatistiken är på gång och utvecklingsområden för upphandling skall specificeras. Fokus ligger på att se på goda och ansvarsfulla affärer mer än på juridiken. Därför är även förenklingsutredningen viktig, det behövs ett mer lättbegripligt och flexibelt regelverk. Även här kommer ett förslag i år. Över tröskelvärdena får vi titta på andra åtgärder, exempelvis för minskad administration och smidigare registerkoll.

Katharina Knapton-Vierlich är chef för enheten Strategier för offentlig upphandling, hos EU-kommissionen- Några av de saker man arbetar med i dag är:
Definiera långsiktiga strategier
Rätt folk på rätt plats
Ett frivilligt ramverk för kompetens
En rådgivningshub för stora infrastrukturprojekt
En exempelsamling för Buying green
Vettiga arbetsvillkor
Att undersöka ”låga anbud”

Ett spännande inslag på konferensen var ”AI-företaget” Tendium. De arbetar med ett stort projekt som, enkelt uttryckt, bygger på att arbeta med AI i en helt ny typ av databaser, som går under namnet grafdatabaser. Deras projekt handlar om hur detta verktyg kan användas för att skapa bättre upphandlingar och de hoppas på ett framtida samarbete med de offentliga upphandlarna i detta utvecklingsarbete

En nygammal bekantskap var Lennart Borghagen, som jag själv minns från många SOI-utbildningar och konferenser för en del år sedan. På den tiden arbetade han på FMV, nu är han pensionär men anlitas fortfarande i stora upphandlingar, som exempelvis Mälartågen. Hans specialitet är förhandling i upphandlingar och han berättade att han aldrig någonsin genomfört en upphandling utan förhandling. Det är ett megamissförstånd att vi inte får förhandla, menade Lennart, det handlar bara om att välja rätt metod och det finns väldigt många skäl att förhandla. Lennart gjorde sedan en humoristisk men också mycket tänkvärd genomgång av den metodik han använder i förhandlingar.

Anna Ulfsdotter Forssell gjorde en genomgång i högt tempo av en rad aktuella domar i Högsta Förvaltningsdomstolen och berättade även om vad som är på gång i en nära framtid.

Avslutningsvis bör också nämnas att Sofia Lundberg, docent i nationalekonomi vid Umeå universitet, talade om de senaste rönen inom forskning kring upphandling. Detta har vi kommit överens med Sofia om att återkomma till i ett särskilt reportage inom en snar framtid.