Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Sverigeturnén har startat

24 februari, 2020

Upphandling 24 bjöd till möte i snöfritt Sundsvall

Måndagen 17 februari inledde Upphandling 24 sin Sverigeturné. Avsikten är att i ett lagom format hålla seminarier kombinerade med rundabordssamtal kring de ämnen som tas upp. Turnén arrangeras i samarbete med Scandic, SKL Kommentus, e-Avrop, advokatfirman Delphi, advokatfirman Magnusson Law, advokatfirman Kahn Pedersen, Colligio, Samhall och Decimalen och genomförs på 11 olika platser i Sverige, från Sundsvall och Östersund i norr till Malmö i söder.

I Sundsvall hade ett fyrtiotal deltagare samlats för att lyssna och diskutera. Birgitta Laurent från Svenskt Näringsliv berättade om hur spendanalys plus kategoristyrning kommer att resultera i högre inköpsmognad, vilket i sin tur ger besparingar och värdeökningar. Växjö är ett intressant exempel, där man arbetar med inköpsmognad som ett strategiskt verktyg. Sarah Öberg från e-avrop talade om trendbrottet i upphandling, antalet anbud ökar samtidigt som antalet överprövningar sjunker. En grund för bra affärer är behovsanalys plus marknadsanalys plus styrdokument plus ambitioner, vilket ger fyra starka ben i den strategiska affären. Angelica Jarl från Samhall talade om oseriösa anbudslämnare. För att stoppa oseriös prissättning, oavsett anledningen till den, behöver du veta vad som styr priset. Det är alltid fler parametrar som hänger ihop. Men fuskare skyr krav, ställ dem! Och fuskare trivs inte i ljuset, använd dig av anbudspresentation! Anna Nikolina Eriksson från Lindahl talade om ny rättspraxis, bland annat utifrån golvprismålet, praxis från Högsta förvaltningsdomstolen vid direktupphandling vid synnerlig brådska, samt om förlängning av avtalsspärr. Sist talade Joel Lack från SKL Kommentus. Ämnet var ”Allt du vill veta om referenser – och lite till”.

Några av talarna – Birgitta Laurent, Sarah Öberg, Angelica Jarl och Joel Lack.

Alla talarna hade förberett diskussionsfrågor och diskussionerna kring borden blev verkligen livliga. Att genomföra diskussioner efter varje föredrag är ett utmärkt sätt att hålla publiken pigg och alert och det lagoma formatet på den här typen av träffar gör att alla hinner och vågar komma till tals.

Liksom tidigare år genomförs träffarna i Sverigeturnén på olika Scandichotell runt om i landet. Denna gång presenterade Scandic en nyhet, en kort guide om hur man upphandlar hotell- och andra logitjänster på ett bra sätt. I guiden tar man både upp varför det är viktigt att upphandla dessa tjänster och en rad praktiska frågeställningar som man bör vara medveten om i upphandlingarna.