Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Nytt i offentlig upphandling

24 januari, 2019

Ardalan Shekarabi får fortsatt ansvar för upphandlingsfrågor

Ardalan Shekarabi har sedan tidigare ansvar för bland annat offentlig upphandling och kommer att ha det även fortsättningsvis.

– Det känns fantastiskt kul att vara kvar kvar i regeringen och att få hålla på med samma område. Det är bra med kontinuitet, säger Ardalan Shekarbi till Upphandling24 strax efter utnämningen.

Han är försiktig med att kommentera sakfrågor men lyfter fram förenklingsutredningen som är ute på remiss.

– Det är viktigt att reformera lagstiftningen för att få ner antalet överprövningar. En annan prioriterad fråga är att höja kvaliteten på offentlig upphandling vilket slås fast i den nationella upphandlingsstrategin.

Att få fram bättre statistik över offentlig upphandling är en annan prioriterad fråga, enligt Shekarabi.

Läs mer i Upphandling 24

E-faktura – Hur kan offentlig sektor förbereda sig?
Såväl myndigheter som kommuner, landsting och regioner måste kunna ta emot e-fakturor som följer den nya europeiska standarden. I Sverige heter standarden PEPPOL BIS Billing 3 och rekommenderas av SFTI. Lagen gäller även för de flesta kommunala och landstingsägda bolag samt för en del statliga bolag.

På den nya Myndigheten för digital förvaltning, DIGG, kan man hämta en noggrann beskrivning av hur man skall agera för att kunna använda PEPPOL. Här finns även en instruktiv film och flera instruktionsblad att hämta. Du finner materialet här


Nya regler för upphandling av välfärdstjänster 2019
Från och med den 1 januari 2019 gäller nya regler för upphandling av välfärdstjänster vars värde beräknas understiga 7,1 miljoner kronor. Det införs också en ny möjlighet att reservera upphandling av vissa välfärdstjänster till vissa organisationer. Läs mer hos Upphandlingsmyndigheten.
 

EU-kommissionens webbtjänst för ESPD-formulär stängs den 18 april 2019
Många upphandlande myndigheter har hittills förlitat sig på EU-kommissionens webbtjänst för ESPD-formulär vid användning av ESPD-systemet. Upphandlingsmyndigheten har tidigare informerat om att webbtjänsten stängs ned den 18 april 2019 och påminner om att det är hög tid att nu se sig om efter en annan lösning.
Läs mer på Upphandlingsmyndigheten.