Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Årets inköpare

Årets inköpare utses för att stimulera och belöna personer som arbetar med offentligt inköp och som gjort en uppmärksammad insats inom sitt arbete eller på annat sätt genom sitt engagemang utvecklat den offentliga upphandlingen

Priset har delats ut sedan 1995 och ger vinnaren ett stipendium på 15 000 kr.

Årets inköpare utses för att stimulera och belöna personer som på olika sätt arbetar med offentligt inköp på upphandlande myndigheter/enheter, i första hand medlemmar i SOI, och som gjort en uppmärksammad insats inom sitt arbete eller på annat sätt genom sitt engagemang utvecklat den offentliga upphandlingen.

Styrelsen utser årets inköpare och utmärkelsen delas ut vid årskonferensen.

Årets inköpare 2024

Fredrik Rogö

Upphandlingsjurist på Göteborgs stad

Fredrik Rogö har under många år varit en av de viktigaste förkämparna i Sverige för en effektiv och konstruktiv användning av lagen om offentlig upphandling. Genom sitt mod, sin kunskap, sin intelligens och sitt pedagogiska sätt har han utvecklat tolkningen och användandet av LOU. Genom att testa gränserna, i flera fall upp till högsta instans, och se möjligheter där andra ser hinder har han öppnat dörrar för oss andra. Listan av exempel där Fredrik varit drivande i att testa gränserna och använda lagen på nya och konstruktiva sätt kan göras lång. Bland annat har han med stort engagemang drivit en fråga som handlar om hur upphandlande myndigheter kan använda egna uteslutningsgrunder för att hålla de osunda leverantörerna utanför den offentliga affären. Fredrik Rogö är en god representant för landets upphandlingsjurister och en välförtjänt mottagare av utmärkelsen Årets inköpare.

Tidigare vinnare

2023
Emelie Stålberg
Strategisk entreprenadupphandlare på Micasa fastigheter AB
Strategisk entreprenadupphandlare på Micasa fastigheter AB

Emelie Stålberg har genom sin professionalism, förmåga att hantera både helhet och detaljer och framför allt genom sitt förhållningssätt till yrkesrollen skapat starka positiva känslor kring inköpsfrågor i sin organisation. Entusiasm, noggrannhet, professionalism och trygghet är ord som återkommer i beskrivningen av Emelie, och allt sammantaget har hon visat hur offentligt inköp kan hanteras på ett sätt som skapar engagemang och tilltro i en organisation. Emelie har visat att offentligt inköp kan bedrivas i skön harmoni med sin organisations uppdrag tillsammans med kollegor med andra specialiteter, och hon är därmed en förebild för Sveriges Offentliga Inköpare och en välförtjänt mottagare av utmärkelsen Årets inköpare 2023.

2022
Elin Willén
Strategisk inköpare på Sjöfartsverket
Strategisk inköpare på Sjöfartsverket

Elin Willén har med fast hand på rodret och stadig blick på målet navigerat genom alla de blindskär avancerade upphandlingar kan bjuda på. Med stort tålamod, färdigheter i förhandlingsteknik - både externt och internt - ödmjukhet och en övertygelse utöver det vanliga har hon rott upphandling av nytt affärssystem för Sjöfartsverket i land. Att hon dessutom är lyhörd och har en förmåga att föra dialog med leverantörer för att skapa ökad förståelse och tydligt fokus på Sjöfartsverkets behov gör att Elin Willén är välförtjänt mottagare av utmärkelsen årets inköpare 2022.

2021
Katarina Appelqvist
Inköpschef i Kungsbacka kommun
Inköpschef i Kungsbacka kommun

Årets Inköpare 2021 - En modig inköpare som visar vägen! Med ökat fokus på samverkan internt och externt genom tydligare kommunikation och information. Genom att öka förståelsen för inköp och upphandling har de kunnat öka värdet och möjligheterna för offentlig upphandling samt förståelsen om att man kan använda offentlig upphandling som ett strategiskt verktyg för att nå uppsatta mål. Under Katarinas ledning lanserades under hösten 2020 en ny utbildningsguide för inköp och ny struktur och information kring upphandling på hemsidan. Ett stort och viktigt arbete, och inte minst en lärandeprocess. Stort Grattis Katarina Appelqvist från Kungsbacka kommun" Årets inköpare utses för att stimulera och belöna upphandlare/inköpare, som under året gjort en uppmärksammad insats inom sitt arbete eller på annat sätt genom sitt engagemang utvecklat den offentliga upphandlingen. Priset har delats ut sedan 1995 och ger vinnaren ett stipendium på 10 000 kr.

2020
Marcus Bäckström
Upphandlingsstrateg, Simrishamns kommun
Upphandlingsstrateg, Simrishamns kommun

Marcus Bäckström tilldelas utmärkelsen för att hangenom sitt engagemang och generositet bidrar till att dela kunskap och öka intresset för offentliga inköp i Sverige. Genom sina analyser och erfarenheter visar han på hur verkligheten ser ut för en offentlig inköpare, med särskilt fokus på en mindre organisation och dess utmaningar. Genom sin upphandlingsblogg har Marcus sedan 2014 blivit en viktig röst i upphandlingssverige, där han ger alla bloggläsare en tydlig bild över vad upphandlaryrket innebär samtidigt som han ökar förståelsen för offentlig upphandling hos leverantörer och det lokala näringslivet i Simrishamn.Marcus Bäckström är därför en välförtjänt mottagare av utmärkelsen Årets inköpare 2020.

2019
Iqbal Musaji
Borås stad
Borås stad

Med innovativa lösningar och en stark drivkraft att hitta effektiviseringar har Iqbal Musaji lyckats få en helhetssyn samt uppnått en större transparens i Borås stads inköp. Hans strategiska tänkande, stora engagemang och vilja att dela med sig av sina erfarenheter har lett till att kommunen har blivit en förebild inom offentliga inköp i Sverige. Iqbal Musaji är därför en välförtjänt mottagare av utmärkelsen Årets inköpare 2019.

Nominera din kandidat till Årets inköpare 2024

Nomineringen till Årets inköpare 2024 har stängt. Vinnaren offentliggörs under konferensmiddagen i Malmö den 17 april.