Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Upphandling och inköp i Coronatider

22 april, 2020

Stöd och exempel

Att arbeta med inköp och upphandling under den pågående coronakrisen ställer naturligtvis särskilda krav på  den egna organisationen. Medarbetare är sjuka eller arbetar hemifrån, möten får ställas in med mera. Men det kan också innebära problem med leverantörernas möjligheter och förmåga att leverera och kanske till och med att överleva som företag.

Upphandlingsmyndigheten har samlat relevant information på sin hemsida för att underlätta arbetet. Här hittar du information under rubriker som:
• Svar på aktuella frågor
• Stöd för upphandling i akuta situationer
• Statsstödsfrågor med anledning av covid-19

Du hittar även länkar till andra myndigheter med viktig information.

Informationen uppdateras kontinuerligt och hittas på denna länk [

Konkurrensverket har satt upp en särskild sida som svarar på frågor om konkurrensreglernas och upphandlingsreglernas tillämplighet på företags och upphandlande myndigheters agerande, med anledning av den ansträngda samhällssituation som har uppstått med det nya coronaviruset. Den finner du här.

EU-kommissionen har nu publicerat en vägledning kring dagens nödsituation, ”Vägledning från Europeiska kommissionen om användningen av reglerna om offentlig upphandling i nödsituationen i samband med covid-19-krisen”. Här beskrivs möjligheten att genomföra annonserade upphandlingar på ett snabbare sätt och under vilka förhållanden upphandlingar inte behöver annonseras. Vägledningen kan bland annat laddas ner från Upphandling24.

SKL Kommentus har satt upp en särskild sida med Leveransinformation pga coronautbrottet. Här publiceras information om de ramavtal som
- är drabbade av leveransförseningar
- riskerar att drabbas av leveransförseningar.

Sidan uppdateras kontinuerligt så fort ny information kommer in. Du hittar också frågor och svar kring generella spörsmål, som exempelvis ”Får en avropsberättigad upphandlande myndighet handla från andra leverantörer om en ramavtalsleverantör inte kan garantera leverans?”. Här finns länken till sidan.

Den 16 april skrev SKL Kommentus Inköpscentral ett avtal med distributören OneMed för att underlätta för kommuner att köpa skyddsutrustning och desinfektionsmedel under coronapandemin.

Avtalet innebär att SKL Kommentus Inköpscentral samordnar inköp av bristvaror som skyddsutrustning och desinfektionsmedel, som sedan Sveriges alla 290 kommuner kan beställa. Läs mer.


Likviditetsstöd
Inköpsrådet berättar att Uppsala kommun kommer att betala fakturor så snabbt som möjligt och utan hänsyn till avtalad betalningsfrist, normalt 30 dagar. Grundprincipen ska vara att godkänna betalning efter kontroll att leveransernas kvalitet och volym är enligt avtal.

- Så fort vi attesterat kommer det att gå till betalning direkt och det kommer att ha stor betydelse för företagen, säger upphandlingschef Susanne Afzelius.

Kommunens åtgärdspaket innehåller även direktiv om att kommunen ska vara en ”god affärspart” med exempelvis en grundregel att beställda konferenser ska bokas om till ett senare tillfälle och inte avbokas. Man har även beslutat om ett program för att underlätta för leverantörer i kommande upphandlingar.

Även Länsstyrelsen Dalarna har beslutat att betala fakturor så snabbt som möjligt och utan hänsyn till avtalad betalningsfrist

På Inköpsrådets hemsida finns ännu fler goda exempel under rubriken Kreativa kommuner i kristider. Du hittar artikeln här.