Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Hållbarhet i offentlig sektor:

25 november, 2020

När ekonomin krymper – miniseminarium med Dagens Samhälle och Aktuell Hållbarhet

Dagens Samhälle och Aktuell Hållbarhet har under hösten dragit igång en serie entimmas digitala miniseminarier utifrån att ekonomin krymper för de svenska kommunerna. Det första hölls den 6 november och började med att moderatorerna Daniel Bohman från Aktuell Hållbarhet, och Åsa Nilsson, upphandlingsreporter på Dagens samhälle hälsade välkommna.

Karin Degerfeldt, chef projektledningsfunktionen på Skellefteå kommun  talade först kring ämnet Så fick Skellefteå mest hållbart för pengarna. Genom en konkurrenspräglad dialog (som kanske skulle kunna kallas för samarbetspräglad dialog) upphandlade kommunen den entreprenör som erbjöd mest hållbarhet för pengarna.
– När man skall upphandla ett nytt industriområde och vill få mesta möjliga hållbarhet utan att det blir dyrare, hur gör man då? Vi valde konkurrenspräglad dialog just eftersom vi inte hade alla svaren. Efter inledande kontakter gick vi vidare med tre leverantörer. Det blev en väldigt positiv dialog där faktiskt även de två förlorande leverantörerna tackade för möjligheten och menade att de lärt sig mycket. Vi kommer att ta initiativ till fler sådana här dialoger, i detta fallet tog processen ungefär fyra månader. Dialogen hölls med varje leverantör för sig men med mesta möjliga transparens till alla deltagare.

Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, berättade om hur Malmö får nya kontrakt med Agenda 2030 som motivator. Malmös nysatsning på hållbar upphandling innebär att Agenda 2030 är tänkt att vara ett stöd för att motivera hållbara inköp både ur klimat- och socialt perspektiv. Vi har höga ambitioner och har implementerat Agenda 2030 i hela vårt budgetarbete. Vi tar politiskt ansvar genom att bygga en organisation med spetskompetens, att arbeta med omvärldsbevakning och utveckla samarbetsformer. Vi vill skapa mer innovativa inköpslösningar, prata om mål, effekter och mervärden och rigga organisationen så långt det går. Exempelvis har vi i våra köp av Fair Trade-märkt kaffe gått från 0,5 procent till 99 procent på kort tid. Vi har ändrat vår markanvisningspolitik så att den som vill bygga på vår mark måste inkludera hyresrätter som är tillgängliga för sociala mål. Eftersom vi vill arbeta innovativt så måste vi förstås väga risker mot möjligheter på ett klokt sätt. Det är vårt uppdrag att driva utvecklingen framåt.

Därefter vidtog en paneldebatt utifrån följande ämnen: Så kan kommunen ställa krav på hållbarhet i upphandlingen. Hur ska upphandlarna kunna säkerställa att att de har rätt krav på hållbarheten på produkterna/tjänsterna de skall upphandla? Hur gör man om kraven ändras under en lång upphandlingstid? Hur kan kommunerna koppla upphandlingen till sina hållbarhetsmål?
Här deltog Jonas Olaison, hållbarhetschef Textilia, Camilla Alfredsson, upphandlingschef i Helsingborg och Karin Degerfeldt från Skellefteå. I många stycken var panelen väldigt enig. Jonas tryckte mycket på att upphandlingar måste göras utifrån en bra analys av behoven och att inte låsa sig vid en viss teknik. Dessutom bör man fokusera krafterna på de upphandlingar som ger mest effekt. Använd Upphandlingsmyndighetens kriterier men även den viktiga dialogen med leverantörerna. Camilla tryckte mycket på förarbetena, marknadsanalyserna och dialog, samt att välja när det är lämpligt att pressa branscherna lite extra. Och det är viktigt att prioritera rätt, att välja upphandlingar med stor nytta eller stort symbolvärde. Karin berättade om hur man lyckades upphandla konstgräsplaner utan utsläpp av mikroplaster och att mindere företag ofta blir förvånade när man arbetar med dialog och att utveckla kraven succesivt. Att upphandla enligt trappsetgsmodeller tyckte även Camilla och Jonas är väldigt bra för att få med de mindre leverantörerna.

Mari Jonsson är kommunalråd (s) i Borlänge och ordförande i den gemensamma upphandlingsnämnden för sju kommuner i Falun-Borlänge regionen, som upphandlar via den gemensamma organisationen Upphandlingscenter. Så kan sociala krav ställas i offentlig upphandling, var hennes ämne.
– Upphandling kan vara helt avgörande för möjligheterna att bygga ett hållbart samhälle där alla kan vara med, menade Mari. Vi har haft som mål att ha sociala krav i 30 procent av våra upphandlingar men är nu uppe i 35. Vi arbetar både tillsamman med sociala företag och med att skapa praktikplatser i många av våra upphandlingar, vilket även är mycket uppskattat av de kommunala arbetsmarknadsenheterna. Leverantörerna är i princip alltid positiva även om deras möjligheter kan variera. Så hos oss är politikens roll viktig när det gäller att driva fram möjligheter och vi har dessutom väldigt engagerade upphandlare hos oss. En och annan upphandling kan bli något dyrare men på sista raden blir det ändå vinst, då medborgare går från att vara bidragstagare till att vara skattebetalare.