Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Digitaliseringens problem och möjligheter

26 april, 2021

Hur svårt kommer det att bli?

Att offentlig sektor behöver digitaliseras i rask takt, både av ekonomiska och effektivitetsskäl betvivlas väl inte av någon. Att riskerna för misstag på vägen existerar är vi nog också överens om. Men det har dykt upp en hel del larmsignaler på senare tid och vi som inte är IT-proffs kan ju inte påverka så mycket mer än att uttrycka behoven så tydligt som möjligt. En annons i Dagens Samhälle fick mig att haja till. IT-företaget Oracle skriver så här:

”I den ranking som OECD publicerade hösten 2020 av medlemsstaternas arbete med digitalisering av den offentliga sektorn placerade sig Sverige först på 33 plats. En av anledningarna till Sveriges blygsamma placering är att det i många organisationer helt saknas en tydlig genomarbetad strategi kring digitalisering. Nästan samtliga organisationer har en existerande styrmodell på plats men styrningen av den digitala infrastrukturen är oftast inte en del i de beslut som fattas ute i verksamheterna. Antingen en fortsättning på inslagen väg med fortsatt digitalisering via RPA, E-tjänster och andra stöttande lösningar av en föråldrad IT-miljö. Alternativt så inser man att det är dags för en förändring och vågar möta framtiden. Styrningen av den digitala infrastrukturen bör vara en del i alla strategiska beslut kring verksamhetsnära system och det bör finnas resurser för att fokusera på innovation istället för underhåll av dagens lösningar.”

Tidningen Ny Teknik har skrivit en hel del initierade artiklar kring IT-problematiken. Här är några exempel på rubriker. ” Stor säkerhetslucka i Stockholms stads it-system – sårbart för attacker”, ” Stockholms stad stänger av föräldrarnas alternativa app för Skolplattformen”, ” Svenska organisationer spårar besökare på känsliga webbplatser”.

Vad gäller den sista rubriken skriver Ny teknik följande: ”Bris, Roks och IOGT är tre av många organisationer som utlovar anonymitet – men samtidigt spårar sina webbplatsbesökare med en mängd olika spårningstjänster. ”Detta är fruktansvärda uppgifter som du nu berättar för oss”, säger Jenny Westerstrand, ordförande för Roks.
Sveriges Radios Ekotredaktion avslöjade nyligen att ett 80-tal offentliga webbplatser skickar personuppgifter vidare till Google. Granskningen har lett till att flera myndigheter har anmält sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten.
Nu kan Ny Teknik avslöja att även ickestatliga organisationer som utlovar anonymitet, och ska erbjuda en trygg plats på nätet, har webbplatser som skickar ip-adresser och andra, ännu mer personliga, data vidare till Google, Facebook, Linkedin och en rad andra företag.
Webbplatsen för Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, skickar inte bara data till Google och Facebook utan övervakar även musklick och tangentbordsinmatning, skickar data vidare till nio annonsnätverk och använder cookies från totalt 19 tredjepartsaktörer såsom exempelvis Adobe, Oracle och Media Math.
Det visar en undersökning som Ny Teknik har gjort med ett enkelt spårningsverktyg.
– Detta är fruktansvärda uppgifter som du nu berättar för oss. Vi hade ingen aning om detta och vi ska nu genast gå till vår webbyrå för att åtgärda detta, säger Jenny Westerstrand, ordförande för Roks.”

Pensionärsorganisationen PRO har reagerat mot hur digitaliseringen åstadkommer utanförskap: Även om internetanvändningen stadigt ökat bland Sveriges äldre finns det fortarande runt 800 000 äldre som antingen helt saknar internetuppkoppling eller enbart använder sin smarta telefon för att ringa eller begränasat googlande som i samband med korsordslösande.
Nu krävs åtgärder för att inte digitaliseringen ska stänga äldre ute, skriver företrädare för PRO i Stockholms län i en debattartikel i Dagens arena. De vill att det alltid ska vara möjligt att ringa till sjukvård och myndigheter och direkt kunna tala med en levande människa.
Ett problem enligt PRO-företrädarna är att det ibland krävs bank-ID för att legitimera sig för att uträtta olika ärenden. Också att mötas av automatiska telefonsvarare och förväntas trycka på knappar för att hamna hos rätt person, kan ställa till problem, anser de.
”För att klara av att manövrera ett sådant samtal krävs bra syn och hörsel, snabb uppfattningsförmåga, snabba fingrar och bra minne”, skriver PRO-företrädarna.

Offentlig upphandling undantas
I artikeln ”Robotar skall fatta fler kommunala beslut” skriver Offentliga Affärer. ” Det ska bli möjligt för kommuner och regioner att använda sig av automatiserat beslutsfattande. Offentlig upphandling är ett av de områden som föreslås undantas från automatiserat beslutsfattande.

Svensk vill bygga nytt internet
Christian Landgren, grundare av digitaliseringsbyrån Iteam, beskriver hos Ny Teknik en dag på stranden med familjen, musiken han lyssnande på, bilderna han tog på barnen osv. ”Med undantag för väderleken borde det här vara personlig och privat information, men den är inte i min ägo. Den befinner sig på servrar som tillhör Google, Apple, Spotify, Last FM, Facebook, Entel, Tele 2, allsköns datamäklare och gud vet hur många fler”.
” När webben startade så saknades några komponenter. Det ena är betalning. Vi använder fortfarande kreditkort för betalningar vilket är ganska märkligt. Det andra är identitet, där vi har e-post och lösenord som egentligen är jätteosäkert. Och det tredje är datalagring. Alltså lagring för sin egen data. När vi började bygga webben utan de här komponenterna så fick vi saker som Facebook, som hanterar all din data och även identiteter.”

Så vart går vi?
Självklart kommer vi att fortsätta med digitaliseringen och de enorma möjligheter den erbjuder. Teknikfientlighet har aldrig varit en framgångsväg. Men det kommer att behövas klokhet, långsiktighet, försiktighet och att våga vara innovativa utan att riskera människors behov av trygghet, säkerhet och personlig integritet. Ingen enkel uppgift alltså.