Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7, plan 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (säkrast mellan 10-12 vardagar)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

SOI´s årskonferens – sista delen den 10 november

29 november, 2021

Temat var ”Digitalt”. Några av Sveriges kunnigaste personer vidgade våra vyer och hjälpte oss att se framtiden klarare.

Den 10 november var det dags igen. Precis som vid de två tidigare tillfällena blev årskonferensens del 3 en intressant, omväxlande och välregisserad tillställning, på knappa fyra timmar. De cirka 600 deltagarna var förmodligen lika engagerade som jag och  det är förstås lite smolk i glädjebägaren att man inte kan se och prata med varandra. Men det hoppas vi naturligtvis skall rätta till sig vid vårens årskonferens 29-31 mars i Luleå. SOI´s ordförande Martin Kruse lotsade oss säkert genom evenemanget.

Det första föredraget hade titeln Jobbar ni ihop eller bara samtidigt? Föreläsaren och musikanten Hasse Carlsson hade skapat en föreställning i musikens tecken tillsammans med Graphic Recorder Frida Adamsson. Allteftersom den, ofta dråpliga, berättelsen växte fram så illustrerades den av Frida. Äventyr förde oss till Homo Sapiens resa genom tiden, genom känslornas enorma universum och våra möjligheter att samarbeta smartare och mer hållbart.

Därefter berättade Peter Lundgren, enhetschef på Växjö kommun arbetet med återbruk. En smart möjlighet att inspireras till ökad cirkularitet och att samtidigt skapa nya arbetstillfällen.

Kompletteringar och förtydliganden av anbud
Sara-Li Olovsson, bolagsjurist och Erik Edström, upphandlingschef på Adda gick igenom dels juridiken kring förtydliganden och kompletteringar, men även hur Adda Inköpscentral AB hanterar förtydliganden och kompletteringar av anbud i sina upphandlingar.

Efter kaffepausen talade Anna Lipkin från Stockholms stad, och ledamot i SOI´s styrelse, om Tredjelandsöverföringar och vad det har för påverkan. I och med att Schrems II – domen kom förra sommaren har förutsättningarna för att använda it-tjänster som levereras av amerikanskt ägda leverantörer förändrats. För att säkerställa att den europeiska personuppgiftslagstiftningen följs behöver sättet att kravställa vid upphandling ta hänsyn till de nya förutsättningarna. Det var ett spännande, men också komplext och svårgenomträngligt ämne, där Anna efterlyste ett gemensamt svenskt agerande för att kunna sätta press på de företagsgiganter som oftast är leverantörer på området.

Därefter följde programpunkten ” Martin ringer upp”. Vem skulle det bli? Rätt svar var Inger Ek, generaldirektör på Upphandlingsmyndigheten.

På tio minuter skulle Inger ge oss en sammanfattning av Upphandlingsmyndighetens viktigaste uppgifter just nu, och de är ganska så många. Hon hann beröra myndighetens nya roll som statistikmyndighet och hur man kommar att arbeta med data som är öppna för alla. Hon talade även om hållbarhet inom bygg, om innovationsupphandlingsarenan, om beställarnätverk, om mer strategisk upphandling och verksamhetsutveckling, om hur man motverkar oseriösa aktörer och kriminalitet, om hur man skapar ändamålsenliga organisationer, om hur man utvecklar samarbeten kring digital transformation och om e-handel. Avslutande budskap var: Inköp är ett jätteviktigt jobb. Utveckla trovärdighet och tillit, ni är offentlighetens stolta väktare!

E-handel - från 20 anslutna leverantörsavtal till 130 anslutna leverantörsavtal på 1 år.
Assal Ashir och Malin Klevebrand berättar om hur Uppsala kommun i högt tempo gått från en modul i ekonomisystemet för e-handel till ett mer användarvänligt system och hur detta har förenklat för verksamheterna.

Därefter var det dags för den inte helt okände fotbollsdomaren och entreprenören Jonas Eriksson att på ett personligt sätt berätta om likheterna att skapa ett team på arbetsplatsen och ett team på planen – där det gäller att bli en naturlig ledare, våga ta beslut, sälja in dem samt klara pressen när 22 spelare, 75 000 åskådare och flera hundra miljoner TV tittare tycker han har gjort fel.

Och därmed var det dags för utdelning av Anbudspriset. Det berättar vi mer om i en separat artikel här på hemsidan.

Carina Mattsson Sandberg är upphandlingschef i Region Jönköpings län och ledamot i SOI´s styrelse. Hon berättade om SOI´s program för erfarenhetsutbyte, dels en summering av det första ämnet, kategoristyrning samt om vad som är på gång framöver. Nästa programserie kommer att handla om IT-upphandling och anmälningar till den kommer att ske under januari. Håll utkik på hemsidan!

Den intensiva dagen avslutades förstås med att Martin Kruse tackade deltagarna samt avslöjade plats och datum för SOI´s nästa årskonferens. Luleå 29-31 mars 2022. Save the date!