Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset
  • Virkesvägen 26
  • 120 30 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (säkrast mellan 10-12 vardagar)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Äntligen – Offentliga Affärer IRL

1 november, 2021

Två intensiva dagar på Nacka Strand, med utrymme för handslag!

Det vi väntat på så länge blev äntligen verklighet – att få träffas fysiskt på en stor konferens. Trots att beskedet om att få träffas i verkligheten kom sent så var vi 520 personer på plats på Nacka Strand plus ytterligare hundra personer som följde arrangemanget digitalt. Och det blev ett omfattande konferensprogram, med Lennart Ekdal som moderator och med bland annat civilminister Lena Micko, justitierådet Helena Rosén Andersson, diplomaten och förre generalsekreteraren Jan Eliasson samt generaldirektör Inger Ek från Upphandlingsmyndigheten som dragplåster.

Vi fick ta del av intressanta föredrag och flera spännannde panelsamtal samt mängder av parallella seminarier och en välfylld utställning med ett stort antal leverantörer.

Banketten på Hamburger Börs, med utdelning av priset Handslaget 2021, var förstås en prick över iet som verkligen uppskattades. God mat, en riktigt fin show med musik, dans, stand up, samt prisutdelning och mingel med dansmöjligheter var efterlängtat av många.

Priset Handslaget bygger på följande: ”Priset tillfaller den person och organisation som under året gjort en extra betydelsefull offentlig upphandling. Priset kan emellertid också gå till personer som genom engagemang och skicklighet arbetat med att utveckla upphandlingsfunktionen genom att, till exempel, kompetenssäkra organisationen – i samklang med Mötesplats Offentliga Affärers syfte, att stimulera till nytänkande och bidra till en sund utveckling inom offentlig upphandling.”

Mycket välförtjänt vinnare blev Jonna Östlind från Mölndals stad, som, med juryns ord ”har drivit ett omfattande förändringsarbete för att få ut så mycket effekt som möjligt för varje skattekrona. Det som sparas på goda affärer kan läggas på kärnverksamheterna”. Som chef för upphandlingsenheten sedan hösten 2017 har hon skapat en central upphandlingsfunktion – som har hand om alla upphandlingar över 100 000 kronor förutom byggentreprenader – med kategoristyrning och med ökad dialog med leverantörerna. Dessutom en arbetsplats där medarbetarna erbjuds interna karriärvägar och möjlighet att utvecklas och få en bättre löneutveckling, vilket är en viktig förklaring till att de trivs. Under de senaste 4,5 åren har ingen medarbetare sagt upp sig!

Stort grattis till Jonna alltså!

Till vänster Jenny Engström från Dialogmakarna och prisnominerade Olle Sanfridsson. I mitten Erik Årling och Per Kyhle från Colligio som höll ett parallellt seminarium kring klimatpositivt byggande. Till höger Justitierådet Helena Rosén Andersson och arrangörsgeneralen Urban Nilsson som gladde sig både åt uppslutningen och den goda stämningen.

Trots viss morgontrötthet blev även den andra konferensdagen intressant och välbesökt. För väldigt många blev Jan Eliassons föredrag kring ”Förhandling som nyckel till goda affärer” en stark och givande upplevelse, med många, ibland dråpliga, ibland allvarliga, upplevelser ur hans liv som diplomat och före detta generalsekreterare i FN.

Till den sorts glädjeämnen som hör till IRL-möten hörde också den glada dam som med en mer kraftfull än välriktad spark på liten boll i det närmaste lyckades totaldemolera en rollup i en närliggande monter.

Sammantaget blev det ett par fina dagar för att äntligen få träffas och få vara med om gemensamma upplevelser.