Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Arvet från Stadsmissionen – det sociala ansvaret!

20 december, 2022

En berättelse i juletid om hur problem kan vändas till framgång

Grillska huset ligger på Stortorget i Gamla stan i Stockholm och har fått sitt namn av den förmögna familjen Grill som köpte huset av drottning Kristina 1681, då hon bodde i Rom efter att ha abdikerat. 1913 köpte Stadsmissionen huset  för att bedriva  olika verksamheter, bland annat det flickhem där Rosa Taikon bodde.

Det är alltså ett hus med både en stolt historia och med en praktisk verksamhet i form av restaurang, konditori och brödbutik, som har engagerat många stockholmare och inte minst boende i Gamla stan, som gärna stöttat en behjärtansvärd verksamhet där produkter av hög kvalitet erbjuds.

Därför väckte det stor bestörtning när Stadsmissionen för något år sedan meddelade att verksamheten skulle läggas ned eller säljas. Inte minst bland boende i och kring Gamla stan, men också bland de anställda. Tidningar uppmärksammade också nedläggningen. Fidelia Hjelte, som arbetat här i 25 år har både basat över verksamheten och över det sociala ansvaret med arbetsträning, som haft som tydligt mål att de som deltagit skall kunna få riktiga jobb ute i arbetslivet, ofta då i restaurangbranschen. Därmed har hon också blivit väl insatt i att delta i offentliga upphandlingar som syftat till att skapa möjligheter för människor som stått långt från arbetsmarknaden. Fidelia berättar också att man lyckats väl i det arbetet och att man fått ut väldigt många människor i riktiga jobb. Detta har också gett verksamheten ett gott rykte, både i olika sociala verksamheter och hos myndigheter och offentliga organisationer.

Ibland tar historien oväntade vändningar. Det var just engagemanget från kringboende som ledde till en rejäl ekonomisk satsning från privatpersoner och bildandet av Grillska Huset Restaurang & Konditori AB, sommaren 2022. Med in i verksamheten tar företaget all tidigare personal och framför allt tar de med sig eldsjälen Fidelia Hjelte för att fortsätta som ansvarig. Ambitionen är att fortsätta arbeta i samma anda som tidigare, med respekt för platsens unika karaktär och historia. Istället för att byta inriktning kommer Grillska Huset utvecklas och bli ännu mer unikt utan att den för den skull på något vis tumma på värderingar och det stora sociala ansvaret.

– Jag är så oerhört glad och tacksam att få fortsätta vara en stor och betydande del av Grillska Huset. Kombinationen av mat lagad från grunden och det sociala ansvar vi tar med arbetsträning ligger mig varmt om hjärtat och det känns spännande att få vara med på nästa kapitel, säger Fidelia, som nu är verksamhetschef i företaget.

Lars Sjölund hade tänkt trappa ner och ägna sig åt att skriva sin avhandling i militärhistoria. Men i stället blev han övertalad att sitta med i styrelsen och sedan även att bli VD i företaget.
– Det blev snabba ryck, men var alldeles för lockande för att jag skulle kunna tacka nej. Restaurangbranschen är kul och med Fidelia kvar i verksamheten kan vi fortsätta att arbeta med det sociala engagemanget. Det går faktiskt att driva en affärsmässig verksamhet med justa villkor, bra produkter OCH ta ett socialt ansvar!

I ett pressmeddelande i samband med övertagandet beskrev Lars hur han ser på den fortsatta verksamheten.
”Bevara men ändå skapa nytt. Vi tar över en verksamhet och en plats som vi hyser stor respekt för och som vi varsamt kommer utveckla och göra ännu bättre. Man kommer som tidigare gäst känna sig lika hemma som innan men vi hoppas också att de som tidigare inte varit här ska känna sig välkomna och uppskatta det jobb som vår fantastiska personal gör. Grillska Huset är en institution som både gäster och medarbetare har en stark relation till och att förädla med omtanke är vårt ledord i och med övertagandet.”

Hur ser det sociala ansvaret ut i praktiken?
– Man kan kalla det att ge människor en ny chans och få uppleva att just de behövs, Det börjar med att bygga upp självkänslan som man tappar när man är utanför ett sammanhang, berättar Fidelia.  Med bra individuella handledare och stöttning skall vi få människor att kunna gå ut på arbetsmarknaden. Det är alltså inte meningen att de skall bli kvar här, utan med hjälp av seriös arbetsträning kunna ge människor möjlighet till en ny framtid. Enligt Arbetsförmedlingen är vi mycket framgångsrika i detta arbete”
Vi har ett väldig bra samarbete med både Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, genom vårt avtal med Arbetsförmedlingen.
Men vi har även avtalskunder som köper våra produkter, från vårt bageri, konditori och matbutik, både privata och offentliga. Det är ju också ett stöd åt vår verksamhet och det finns till och med pensionärer som swishar pengar för att stödja verksamheten.

Vi har tidigare också vunnit Psynkpriset, som delas ut för förtjänstfulla insatser kring psykisk hälsa, av SKR. Då skrev man så här.
” För den skillnad de gör för individer som är i behov av stöd i vardag och arbetsliv. Grillska huset är ett av Stockholms stadsmissions sociala företag som jobbar med personer i arbetsträning. Trots pandemi har de hållit öppet för att kunna ta emot målgruppen för att de ska ha ett ställe att gå till, på ett covid-säkert sätt. Med hjälp av personliga möten fysiskt och digitalt har de tagit ansvar för att stödja människor till ett psykosocialt rikare liv.”

Och det arbetet fortsätter vi med, i samma anda, avslutar Fidelia.