Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Vägen fram till en årskonferens

30 januari, 2023

Vice ordföranden har ordet

Med ganska exakt tre månader kvar öppnades i förra veckan möjligheten att anmäla sig till SOI:s årskonferens 2023 i Linköping. Jag tänkte därför ägna några rader åt att backa bandet lite för att berätta om processen som leder fram till en årskonferens.

Traditionsenligt avslutas ju sedan många år varje årskonferens med ett offentliggörande av var kommande årskonferens ska äga rum. Beslutet och val av konferensort fattas av föreningens styrelse någon gång i februari eller mars.

För att det ska vara möjligt börjar naturligtvis processen långt tidigare. Inte sällan hör konferensanläggningar av sig och visar intresse flera år i förväg men formella ansökningar lämnas som regel in under hösten. Som förening så lever vi självklart som vi lär och utvärderar de olika ansökningarna för att komma fram till det bästa valet. Utöver pris är det exempelvis saker som geografiskt läge, anläggningens faciliteter och kapacitet, transportmöjligheter samt ansökans förankring hos lokala upphandlande myndigheter som vägs in i beslutet.

När beslutet sedan väl är fattat händer inte så mycket. Det är fullt fokus på att genomföra och utvärdera det innevarande årets konferens. Men någonstans innan sommaren börjar planeringsarbetet smyga i gång för att ta fart ordentligt omkring september. Efter det följer några intensiva månader av arbete för att kunna släppa program och öppna upp för anmälningar runt årsskiftet.

Det mesta arbetet görs av styrelsens årskonferensgrupp, detta år under ledning av Anna Lipkin, som till sin hjälp har övriga styrelsen, en lokal grupp av SOI-medlemmar och även externt stöd i form av vår konferensbyrå och såklart också konferensanläggningen.

För att kunna hålla deltagaravgiften nere sker det mesta av arbetet med konferensen inom ramen för det ideella engagemanget i föreningen och jag kan inte annat än vara oerhört stolt över att SOI år efter år arrangerar en fantastisk konferens med hög nivå på såväl innehåll som genomförande.

Tittar vi på konferensprogrammet i Linköping ska det bli spännande att höra vår nya civilminister Erik Slottner berätta om regeringens tankar och ambitioner för den offentliga upphandlingen. Det har blivit en fin tradition att konferensen regelbundet besöks av den minister som har ansvar för upphandlingsfrågorna.

Några andra höjdpunkter på konferensens stora scen och som jag ser fram emot lite extra är Magdalena Forsberg, Myrna Palmgren och Ari Riabacke. Lägg dessutom till alla intressanta parallellseminarier späckade med tips och goda exempel och jag lovar at vi har ett minst lika bra program som tidigare år. Och då har jag inte ens nämnt möjligheten att träffa likasinnade i tre dagar. Välkommen till Linköping helt enkelt!

Tycker du att det vore roligt om SOI-konferensen hölls på din hemmaplan? Då tipsar jag om att etablera kontakt med den lokala anläggningen och tillsammans lämna in en ansökan.

Som avslutning vill jag också påminna om att inte glömma att nominera till årets inköpare. Kanske är det just din kandidat som överraskad får kliva upp på scenen i Linköping Konsert & Kongress onsdagen den 26 april för att ta emot utmärkelsen.

Ser fram emot att ses i Linköping!

Martin Magnusson

Vice ordförande SOI