Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Almedalen nu och för tio år sedan

19 juni, 2023

Då hade offentlig upphandling blivit ett stort ämne!

I sitt ordförandebrev (nu i juni 2023) skriver Martin Kruse att man lättast hittar SOI´s deltagande i Almedalen 2023 genom att helt enkelt söka på ordet SOI i Almedalsappen. Detta eftersom alla inbjudningar till deltagande i seminarier och debatter numera kommer väldigt sent. Förutom Martin så deltar även Anna Nygård och nya styrelsemedlemmen Johanna Dingertz för SOI´s räkning. Vi får återkomma med rapporter i efterhand.

SOI hade sex styrelseledamöter på plats i Almedalen 2013. Samtliga deltog i debatter och seminarier. Här följer ett kort utsnitt ur den rapport vi skrev då.

Att Almedalsveckan blir större för varje år är vi vana vid. Att upphandling väckt allt större intresse de senaste åren har också varit uppenbart, Men nytt för i år är ändå att offentlig upphandling finns med som en väsentlig programpunkt även hos organisationer utanför vårt dagliga närområde. Exempel på detta fann vi hos Europeiska Socialfonden/Temagruppen Entreprenörskap, Skatteverket och inte minst på livsmedelsområdet, där både LRF/Skolmatens Vänner, Martin & Servera, Kost och Näring samt Svenskt Sigill hade upphandlingsfrågor på programmet.

Vi ser också att allt fler företag och branschorganisationer arrangerar möten med upphandlingsfrågor som tema.

SOI har haft sex styrelsemedlemmar på plats och har deltagit i debatter och samtal samt gjort intressanta observationer. De styrelsemedlemmar som deltagit under veckan är Björn Bergström, Egil Nylén, Lill Sandberg, Susanne Ekman, Eva-Lotta Löwstedt Lundell och Helena Brynolfsson.

Viktiga teman
Några teman har tagit särskilt tydlig plats på dagordningarna. Trots att Upphandlingsutredningen lämnat sitt slutbetänkande går debattens vågor fortfarande höga och Anders Wijkman har deltagit i ett stort antal debatter och seminarier. Sociala hänsyn/upphandling med sociala kriterier är det andra ämnet som tagits upp i flera sammanhang och utveckling av innovationsupphandling är ett tredje tydligt tema.

En gemensam faktor för dessa teman är den nya roll för den offentliga upphandlingen som blir allt tydligare och som återfinns både i den svenska Upphandlingsutredningen och i de nya direktivförslagen; Offentlig upphandling som ett strategiskt verktyg för samhällsutveckling och samhällsförändring.

Upphandling 24 bjöd återigen på två heldagar kring offentlig upphandling. Allra först ut var Anders Wijkman som här ses diskutera förslaget till höjd direktupphandlingsgräns med Birgitta Laurent från Svenskt Näringsliv och Eva-Lotta Löwstedt Lundell från SOI. Här kopplade Eva-Lotta direktupphandlingsgränsens höjning till upphandlarnas kompetens och resurser och menade att ju mer dessa utvecklas, desto mer kan direktupphandlingsgränsen höjas och på sikt fasas ut.

Hos Offentliga Affärer uppstod en livlig debatt kring upphandling som styrmedel i samhällsutvecklingen. Diametralt motsatta uppfattningar fanns hos Anders Wijkman, Upphandlingsutredningen och Helena Rosén Andersson från Advokatfirman Lindahl, som ville flytta bort samhällsutvecklingen från upphandlingsarenan. Debatten blev spännande och Egil Nylén från SOI gav en bejublad beskrivning över hur hans yrkesroll förflyttats från att vara rädd leverantör till offentlig sektor till att nu vara rädd upphandlingschef.

Sist ut i debatterna från SOI:s sida var Björn Bersgtröm som deltog i debatten kring osund konkurrens i offentlig upphandling – om anbudskarteller, svart arbetskraft och korruption. Arrangör var Konkurrensverket.

En annan uppskattad debatt kring samma tema hade rubriken ”290 nyanser av kommunal korruption”. Arrangör var Ernst & Young.