Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Möt Årets inköpare – Emelie Stålberg

28 maj, 2023

En förebild för Sveriges Offentliga Inköpare och välförtjänt mottagare av utmärkelsen Årets inköpare 2023.

Vi har förstås fått en pratstund med Årets inköpare – Emelie Stålberg på Micasa Fastigheter i Stockholm.

– Hur känns det så här efteråt? Har du fått några reaktioner från omgivningen?
– Otroligt roligt och jag är fortfarande väldigt överväldigade av utmärkelsen. Jag har fått så mycket grattis och glada tillrop, på Linkedin, mail, SMS och förstås på jobbet. Det känns så hedrande och fint med ett ”kvitto” på mitt arbete.

– Visste du att du var nominerad?
– Jag hade absolut ingen aning! Men nu i efterhand vet jag att det var min chef och  medarbetare på vår Nyproduktionsenhet som låg bakom nomineringarna.  

Så när jag plötsligt blev uppropad på banketten blev jag otroligt chockad, vilket inte alltid är så lätt för en kontrollmänniska som gärna vet saker och ting i förväg.

– Vad har du för bakgrund och varför blev du upphandlare?
– Jag är född och uppvuxen i Dalarna, Orsa närmare bestämt. Men att jag blev upphandlare var egentligen en slump. För drygt 10 år sedan gick jag en YH-utbildning Strategiskt inköp, på Företagsekonomiska institutet i Stockholm, och den var då inte speciellt inriktad mot offentlig sektor utan jag hade siktet på den privata sektorn.

Men så inför den sista långa praktiken valde jag, liksom  många i min klass att testa på den offentliga sektorn. Eftersom jag i princip inte alls hade någon inblick i offentligt inköp såg jag det som en utmaning och utveckling. Jag hamnade på Täby kommun med fokus på upphandling av entreprenader.  Det var så kul och intressant att jag blev kvar i Täby i sex år, dels som upphandlare men också som avtalskoordinator på kommunens fastighetsavdelning de två sista åren. Det gav mig en väldigt bra inblick i byggprocessens skeden och entreprenadjuridik.

– 2019 gick jag vidare till Micasa Fastigheter, som är ett fastighetsbolag som äger, förvaltar och utvecklar Stockholms stads omsorgsfastigheter. Vi har vård- och omsorgsbostäder, servicehuslägenheter och LSS-boenden samt seniorbostäder, totalt nästan 7 000 bostäder och vi är drygt 110 anställda.

Jag arbetar förstås med entreprenadupphandling, både nyproduktion- och ombyggnadsprojekt men också ramavtal inom bygg samt tillhörande tekniska konsulter.
Det finns mycket att ta hänsyn till, när det gäller entreprenadjuridiken, AMA-system med mera, och mycket handlar även om rådgivning till exempelvis projektledare.
Det handlar om strategiarbete i tidiga skeden, under produktionstiden samt stöttning i avtalsuppföljningsarbetet. Jag vill gärna involvera mig i alla typer av inköpsfrågor.

Vi är idag två upphandlare plus en inköpschef och vi är delaktiga i hela processen. Det gäller att vara närvarande, att stötta och vi jobbar tajt i arbetsgrupper med våra verksamheter. De måste förstå vikten  av att delta och vara aktiva under avtalstiden. Under 2022 har vi inom bolaget förtydligat ansvaret när det gäller avtalsuppföljning och inom kort utökas vår enhet med en avtalscontroller, vilket är superroligt!

Vi har även en vakant upphandlartjänst.  

– Hur ser du på  SOI´s roll i svensk upphandling?
– SOI är en jättebra organisation, som lyfter våra frågor, vilket gjort att de fått mycket mer uppmärksamhet numera. Dessutom en jättebra mötesplats, både för nätverkande och utveckling.

– Och mer generellt, din syn på offentlig upphandling?
– Offentlig upphandling är helt enkelt ett bra verktyg för att nå samhällsmål, verksamhetsmål och skapa goda affärer. Jag tycker fortfarande efter 10 år att upphandling är otroligt roligt och känner att jag ständigt utvecklas, ingen upphandling är den andra lik.  

– Och till slut, vad gör du när du inte arbetar?
– Tillsammans med min har vi två barn på tre och sex år så är det förstås familjelivet som är det viktiga och som fyller det allra mesta av tiden. Det blir mycket aktiviteter, men jag tycker också om att träna, att äta gott och att resa. Och än en gång, jag är så glad och tacksam för priset!

Om någon missat det så följer här SOI´s motivering till priset:

Emelie Stålberg har genom sin professionalism, förmåga att hantera både helhet och detaljer och framför allt genom sitt förhållningssätt till yrkesrollen skapat starka positiva känslor kring inköpsfrågor i sin organisation. Entusiasm, noggrannhet, professionalism och trygghet är ord som återkommer i beskrivningen av Emelie, och allt sammantaget har hon visat hur offentligt inköp kan hanteras på ett sätt som skapar engagemang och tilltro i en organisation. Emelie har visat att offentligt inköp kan bedrivas i skön harmoni med sin organisations uppdrag tillsammans med kollegor med andra specialiteter, och hon är därmed en förebild för Sveriges Offentliga Inköpare och en välförtjänt mottagare av utmärkelsen Årets inköpare 2023.