Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

SOI om upphandlingsskadeavgiftens storlek

28 april, 2025

Synpunkter och kommentarer

Nedan följer SOI’s remissvar till Konkurrensverket i sin helhet

Synpunkter på ställningstagande om metod för fastställande av upphandlingsskadeavgiftens storlek, dnr 122/2024

Sveriges offentliga inköpare (SOI) inkommer genom denna skrivelse med synpunkter och kommentarer kring Konkurrensverkets ställningstagande om metod för fastställande av upphandlingsskadeavgiftens storlek.

SOI är en medlemsorganisation vars ändamål är att aktivt verka för utveckling och effektivisering av den offentliga affären med hela inköpsprocessen i fokus. SOI medverkar till att offentliga medel används på ett effektivt sätt. I dagsläget har SOI ungefär 1550 medlemmar som arbetar praktiskt med den offentliga affären. Det är med denna bakgrund som vi härmed lämnar våra synpunkter.

Synpunkter kring remissförfarandet

SOI ser mycket positivt på och uppskattar möjligheten att inkomma med synpunkter kring Konkurrensverkets ställningstagande, såväl skriftligt som muntligt via öppen inbjudan till fysiskt möte i Stockholm. SOI anser dock att det vore önskvärt att digitalt deltagande vore möjligt på ett sådant möte, eftersom många av våra medlemmar och styrelse inte är knutna till Stockholm.

Synpunkter syftet med ställningstagandet (ökad transparens)

SOI ser positivt på den ökade transparens kring hur upphandlingsskadeavgiften fastställs som ställningstagandet innebär. SOI ser dock möjligheter till ytterligare transparens genom att ställningstagandet skulle innehålla fler exempel på vad Konkurrensverket anser vara försvårande respektive förmildrande omständigheter. Ställningstagandet i sin nuvarande omfattning nöjer sig med att hänvisa till lagens förarbeten i denna del. Av förarbetena framgår dock att beslutande instans, i detta fall Konkurrensverket, bör ha ett betydande utrymme att fastställa avgiftens storlek så länge den är effektiv, proportionerlig och avskräckande (1). Det torde därför ligga inom Konkurrensverket uppdrag att utöka exempellistan kring förmildrande respektive försvårande omständigheter, vilket SOI anser vore önskvärt för ökad transparens vid utdömande av upphandlingsskadeavgift.

Synpunkter kring beräkningsmetodiken

SOI ställer sig mycket frågande de 70 procent av maxbeloppet som Konkurrensverket avser ha som utgångspunkt för beräkning av upphandlingsskadeavgift (om det saknas förmildrande eller försvårande omständigheter).

En upphandlingsskadeavgift ska vara kännbar för att uppnå avsedd effekt men samtidigt vara effektiv och proportionerlig (2). Av förarbetena till höjningen av upphandlingsskadeavgiften från 10 miljoner kronor till 20 miljoner kronor framgår att syftet med en höjning av upphandlingsskadeavgiften inte var att överlag höja upphandlingsskadeavgifterna utan istället att komma till rätta med den otillfredsställande situationen att kontrakt med höga värden som tilldelats genom en otillåten direktupphandling sanktionerades oproportionerligt lågt jämfört med otillåtna direktupphandlingar av mindre värde (3) – något Konkurrensverket även själv argumenterade för i sitt remissvar på Departementspromemorian (4). Just möjligheten till mer proportionerlig storlek på upphandlingsavgiften för upphandlingar av betydande värden var även något som angavs som skäl till tillstyrkande bland de remissinstanser som var positiva till höjningen av upphandlingsskadeavgiftens storlek (5):

Att utgå från en procentuell ”schablon” på 70 procent som Konkurrensverket framför i detta ställningstagande ter sig utifrån ovanstående resonemang inte ligga i linje med förarbetena till avgiftshöjningen. Legitimiteten för en sådan nivå kan därför ifrågasättas. SOI anser att en mer rimlig ”schablon”, som utgår ifrån syftet med avgiftshöjningen, borde ligga på 50 procent. Vid 50 procent finns lika mycket utrymme för förmildrande som försvårande omständigheter, vilket bättre stödjer utgångspunkten att nå proportionerliga upphandlingsskadeavgifter.

Skulle Konkurrensverket trots allt gå vidare med utgångspunkt i 70 procent av maxbeloppet ser SOI en risk med att processen kring upphandlingsskadeavgift bli mindre effektiv. 14 miljoner (70% av 20) är en betydande kostnad för många upphandlande myndigheter och incitamentet att ifrågasätta Konkurrensverket beslut om upphandlingsskadeavgifter, när de når de nivåerna, torde öka väsentlig.


Sveriges Offentliga Inköpare – SOI
Martin Magnusson
Ordförande



(1) Prop. 2009/10:180 s. 197
(2) Prop. 2009/10:180 s. 197 och prop. 2023/24:3 s. 49
(3) Prop. 2023/24:3 s. 49
(4) Konkurrensverkets Dnr 243/2022, s. 5
(5) Prop. 2023/24:3, s. 48