Stor forskningsrapport med resultat från 186 länder
Robust inköpsförmåga är ett viktigt begrepp som SOI’s har lanserat. I oroliga tider är livsmedelsförsörjningen en av de centrala punkterna i ett lands överlevnadsförmåga. Nedanstående intressanta text har producerats av TT nyhetsbyrån och är väl värd att uppmärksamma.
Europeiska länder ligger bra till när det kommer till att producera livsmedel till befolkningen. Men bara ett enda land i världen skulle kunna förse sina medborgare med en komplett diet utan att importera.
Forskare vid bland annat universitetet i Göttingen i Tyskland har undersökt hur väl varje land klarar av att försörja sin befolkning med näringsriktig mat utan att behöva köpa livsmedel från andra länder.
Studien, som publicerats i tidskriften Nature Food, har tittat på sju olika livsmedelsgrupper: frukt, grönsaker, mejeriprodukter, fisk, kött, växtbaserat protein och stärkelserika basvaror.
Bara Guyana
Av de 186 länder som ingick i studien är det enligt forskarnas modeller bara Guyana i Sydamerika som klarar detta. Kina och Vietnam klarar sig på egen hand inom sex av sju livsmedelsgrupper.
Alla europeiska länder, inklusive Sverige, klarar att producera tillräckligt med mjölkprodukter för att möta nationella kostrekommendationer. Även köttproduktion ligger på höga nivåer i större delen av Europa. Men vi i Norden klarar i dag inte att förse oss själva med tillräckligt frukt och grönt, enligt forskarnas genomgång.
För lite växtbaserat
Globalt sett producerar 65 procent av länderna mer kött och mejeriprodukter än vad deras befolkning egentligen behöver sett till rådande näringsrekommendationer.
Det finns ett globalt underskott på näringsrika växtbaserade livsmedel. Mindre än hälften av länderna i studien producerar tillräckligt med växtbaserat protein – exempelvis bönor, kikärtor, linser, nötter och frön.
Forskarna skriver också att Europas framtida livsmedelssäkerhet inte bara handlar om att trygga tillgången – utan också om att förändra konsumtionsmönster. Överproduktionen av animaliska produkter, i kombination med låg självförsörjning på växtbaserade livsmedel, pekar mot att vi behöver anpassa både av klimatskäl och för att öka vår motståndskraft i kristider.
FAKTA
Självförsörjning på mat
Diskussionen om att länder ska bli mer självförsörjande på livsmedel har fått fart de senaste åren, inte minst efter pandemin och Rysslands krig i Ukraina. Forskarna ville undersöka hur många länder som skulle klara av detta i dag.
För sina beräkningar använde de uppgifter från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) om hur mycket mat som produceras, importeras, exporteras och används inom landet och Världsnaturfonden WWF:s ”Livewell”-diet som beskriver hållbar livsmedelsproduktion.
Studien är publicerad i tidsskriften Nature Foods.