Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

SABO och Boverket satsar för fler bygganbud

28 november, 2017

Flera projekt har startats upp.

”SABO samarbetar med polska regeringen för fler bygganbud”. Så lyder en rubrik på SABO’s hemsida. Då jag kontaktar Jonas Högset, ansvarig för nyproduktion på SABO, visar det sig vara mer än så som pågår, både hos SABO och hos Boverket.

Jonas Högset

Vad gäller samarbetet med den polska regeringen så beskrivs det så här på SABO’s hemsida.

För att bryta utvecklingen med få bygganbud till allmännyttans nyproduktion har SABO och den polska regeringen startat ett gemensamt projekt. Syftet är att undanröja handelshinder och att underlätta för medlemsföretagen att anlita utländska bolag.
 
– Allmännyttan ska inte bygga till vilket pris som helst, vi ska bygga till rätt pris i rätt lägen och med god kvalitet. Därför behöver konkurrensen och kapaciteten i svensk byggsektor öka, säger Jonas Högset, ansvarig för nyproduktion på SABO.

Som ett steg i att förbättra förutsättningarna för allmännyttan att bygga nya bostäder till priser som folk har råd att efterfråga, genomför SABO tillsammans med den polska regeringen samt Framtidenkoncernen i Göteborg ett pilotprojekt. Det syftar till att undanröja handelshinder som polska byggbolag kan stöta på när de vill verka som totalentreprenörer i Sverige.

– Pilotprojektet ska också gå igenom arbetssätt och processer hos de upphandlande svenska bostadsföretagen, för att minska riskerna och underlätta för allmännyttan att bedöma anbud från utländska totalentreprenörer. Detta är en del av SABOs strategiska satsning på den internationella marknaden, säger Jonas Högset.

Målet med pilotprojektet är att:

• Få fler internationella byggföretag att etablera sig i Sverige.
• Validera produkter och anbud från polska byggföretag som deltar i offentliga upphandlingar av nya bostäder, med avseende på svenska lagar, regler och efterfrågan.
• Stötta beställarens organisation för att möjliggöra konkurrens i upphandling med internationell medverkan.

Polens regering uppmanar polska byggbolag att ansöka om att vara piloter i projektet. Departementet för infrastruktur och konstruktion vill knyta till sig polska företag som redan framgångsrikt prövat på den svenska byggmarknaden för att på så sätt ta del av deras erfarenheter och förslag på förbättringar.

Framtidskoncernen i Göteborg deltar i pilotprojektet som representant för allmännyttiga bostadsföretag och som upphandlare av bostadsprojekt, där handelshinder för den internationella marknaden ska arbetas bort.

– Exempel på åtgärder skulle kunna vara att upphandlingar genomförs på engelska, att bostadsföretagen accepterar engelsktalande i organisationen på plats i Sverige och att valet av entreprenadform ses över där delad entreprenad kan bli ett alternativ, säger Anna Nordén, chef på utvecklingsavdelningen, Framtiden Byggutveckling, som ansvarar för all nyproduktion inom Framtidenkoncernen.

Internationella företag erbjuds intensivkurs i svenska byggregler
– Vi arbetar både med påverkansarbete, med att samla information och med utbildningar, berättar Jonas Högset för SOI. Nu erbjuder därför Invest Stockholm, Tyréns och SABO en tvådagars intensivkurs för de företag som behöver bättre koll på den svenska byggbranschen. Och vi vänder oss både till svenska och internationella aktörer, säger Jonas.
– Förhoppningen är att det skall kunna gå igång upphandlingar redan i vår, där handelshinder för den internationella marknaden har arbetats bort. Kanske blir det i Göteborg, kanske någon annanstans.

Boverket bygger webb med samlad information
– Vi har också lyft behovet av samlad information för alla aktörer och nu har Boverket fått ett speciellt regeringsuppdrag, att bygga upp och förvalta en webbplats för utländska byggherrar och byggföretag. Avsikten är att tillgängliggöra information om vilka regler och andra förutsättningar som gäller för den som vill bedriva verksamhet i Sverige för att uppföra eller bygga bostäder.

I och med att konkurrensen inom bostadsbyggnadssektorn är begränsad så händer det att kommuner och kommunala bostadsföretag inte får in några anbud. Genom att göra information tillgänglig på en webbplats med länkar och branschspecifik information kan det förbättra konkurrensförhållandena och därmed bidra till att skapa ett utbud av bostäder som flera kan efterfråga.

Webbplatsen ska vara på engelska, och en utredning ska göras avseende om webbplatsen ska finnas tillgänglig på andra språk utöver engelska.