Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Vice ordföranden har ordet

19 december, 2018

”Något av det bästa med offentlig sektor är att alla så gärna delar med sig!”

Jag har under året arbetat med en översyn av Karlstads kommuns inköpsorganisation i syfte att kartlägga vilka förutsättningar kommunen har för att använda inköp som det kraftfulla verktyg det faktiskt är. Det har varit ett jättespännande arbete som involverat hela kommunkoncernen, inklusive politiken, och där mycket kraft har lagts på att skapa en samsyn om vilken väg vi ska gå framåt. För mig som ny i kommunen har det dessutom varit ett jättebra sätt att lära känna organisationen.
 
En väldigt givande del av arbetet har varit att omvärldsspana på andra kommuner och det har verkligen varit roligt att få uppleva hur gärna andra upphandlande myndigheter delar med sig av sina erfarenheter. Vår lilla delegation från Karlstads kommun har blivit mycket väl mottagna och fått ta del av massor av bra erfarenheter och tips som vi haft stor nytta av i vårt eget interna arbete.
 
En liknande upplevelse hade jag när jag i höstas gjorde en efterlysning på Linkedin där jag sökte efter konkreta exempel på goda ekonomiska effekter av att det satsats extra resurser för att jobba mer med analys och uppföljning. Responsen på inlägget var långt bättre än jag hade förväntat mig och jag fick in jättemånga bra exempel som jag kunde använda mig av i min rapport.

Citatet i rubriken kommer från en av de inköpschefer vi träffade på vår omvärldsspaning och jag kan inte göra annat än att hålla med.
 
Möjligen kan jag i efterhand reflektera lite över att vi allt för sällan delar med oss av dåliga exempel. Jag tänker då på situationer där resultat av olika anledningar inte riktigt blev som vi hade tänkt oss, i vissa fall kanske riktigt dåligt. Det är naturligtvis roligast att dela med sig av sådant som blev lyckat, men det kan ibland vara lika värdefullt att få veta mer om sådant som gick snett och varför det gjorde det.
 
Erfarenhetsutbyte är ett alltid lika uppskattat som efterfrågat inslag på vår årskonferens. Vi jobbar varje år för att skapa goda möjligheter för erfarenhetsutbyte, inte minst genom en stor mängd seminariepass. Årskonferensen 2019 i Uppsala kommer inte att vara något undantag och för er som börjar fundera på om det snart går att anmäla sig till konferensen kan jag meddela att ni inte ska behöva vänta allt för länge in på det nya året innan vi släpper hela programmet och öppnar upp för anmälningar.
 
Jag vill avsluta med att önska en god jul och ett gott nytt år och även passa på att tacka så mycket för året som gått. Ett nytt rekordår för vår årskonferens och ett år då vi som förening fortsatt att flytta fram våra positioner för att skapa bättre förutsättningar för bra offentliga affärer. Vi ses nästa år. Då fyller SOI 40 år!

God Jul och ett Gott Nytt År!

Hälsningar Martin