Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

SOI Syd – vi förkovrade oss inom upphandlingsrätt!

30 september, 2019

Lyckat och välbesökt i Malmö

Ett antal av de medverkande

SOI Syd anordnade, tillsammans med LA Partners och Kahn Pedersen, en tvådagars konferens på Malmö Live i början av september. Intresset var stort och cirka 100 personer hade samlats., varav ett 20-tal även var talare.

Vi har pratat med Josefine Andersson från Helsingborgs Hamn och Susanne Hylander från Helsingborgs inköpsenhet, som var med och arbetade med arrangemanget. Vi som nu har dragit igång SOI Syd igen var ju inte med ”på den gamla tiden”. Ja, förutom Christina Nilsson då, som ju också har suttit med i SOIs styrelse och har mycket erfarenhet.

Moderatorerna kom från våra partners och talarna kom, förutom från våra partners, bland annat från Upphandlingsmyndigheten, SKL Kommentus, förvaltnings- och kammarrätter. Samt från upphandlingsorganisationer i Göteborg, Helsingborg och Skånetrafiken. Vi hann även med en trerättersmiddag på Clarion Hotel & Congress Malmö Live.

– Det har varit två väldigt bra dagar, med väldigt bra talare, intygar de. Vi har fått mycket positivt gensvar från deltagarna och det kändes som att det fanns ett uppdämt behov, både av att få träffas och att lära nytt. Ett av många exempel på intressanta talare var Carina Risvig Hamer, Associate Professor vid University of Southern Denmark. Hon menade att skillnaden mellan svensk och dansk upphandling inte är så stor som många tror, även om andelen upphandlingar som överprövas är ungefär hälften gentemot Sverige. Trots att man har förenklat lagstiftningen så är det fortfarande svårt att upphandla.

– Ett rättsfall som flera talare var inne på, var Coop service-domen. Enkelt uttryckt handlar det om att man inte kan upphandla ramavtal utan att ange en inköpsvolym. Man var också in på att förnyad konkurrensutsättning innebär mycket merarbete både för upphandlare och leverantörer.

– Den bästa konferens jag varit på på många år tycker Susanne. Och eftersom vi får alla presentationer i efterhand, så blir det ett helt litet bibliotek över de senaste årens utveckling inom upphandlingsjuridiken, som man kan gå tillbaka till när man vill.