Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Återvinning i den offentliga affären

19 augusti, 2020

Krav på användande av återbrukade och återanvända produkter och material.

Utifrån regeringens nyligen presenterade strategi för cirkulär ekonomi ger vi här ytterligare ett exempel på hur man kan arbeta utifrån ett cirkulärt perspektiv.

Upphandlingsdialog Dalarna har beställt en förstudie och två vägledningar kring återvinning i den offentliga affären. Både förstudien och vägledningarna har tagits fram av Colligio AB i Falun. I uppdraget har legat att utifrån begreppet cirkulär ekonomi ta fram modeller och textförslag för kravställande om användning av återbrukade produkter och återvunnet material vid upphandling av byggentreprenader och renoveringar, respektive vid rivning och flytt.

Samtidigt samverkar Upphandlingscenter Falun Borlänge-regionen och Upphandlingsdialog Dalarna i projektet Återvinning i den offentliga affären. Syftet är att utveckla både upphandlingsprocessen och upphandlingsdokumenten utifrån ett miljö- och energiperspektiv. I projektet ska UhC utveckla en modell för att implementera miljö- och energiperspektiv i upphandlingsdokumenten. Modellen ska sedan spridas via UDD till upphandlare såväl regionalt som nationellt.

– Återvinning är inte tillräckligt prioriterat i de offentliga upphandlingarna. Dels saknar man kunskap och dels saknar man modeller för detta, berättar Annika Varghans, energi- och klimatstrateg från Länsstyrelsen som arbetar i projektet.

Resultatet från projektet ska sedan stödja upphandlare i Dalarna och även nationellt att implementera krav på återvinning i sina upphandlingsdokument, så de kan leva upp till bland annat miljökvalitetsmålen samtidigt som miljöbelastningen minskas.

Parallellt med detta så började Högskolan Dalarna utreda om det fanns en marknad för återvunnet byggmaterial, för tre år sedan. Det fanns det. Den nya kombinerade depån och butiken Dala Återbyggsdepå fokuserar på byggföretag för renoveringar och ombyggnation av lokaler och bostäder, varav en stor del inom offentlig upphandling. Detta projekt kommer att presenteras vid ett seminarium i Dalarna den 10 september. Närmare information kommer inom kort på upphandlingsdialogdalarna.se.

Just nu är Upphandlingsdialog Dalarnas hemsida under ombyggnad men både förstudien och vägledningarna kan beställas genom att maila undertecknad.

gunnar.lyckhage@onlineforlag.se