Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

UDD har lagt in överväxeln!

30 augusti, 2021

Mängder av aktiviteter i höst

Dalarna är unikt för att man lyckats skapa ett brett, långsiktigt, tålmodigt och äkta engagemang, i arbetet med att använda upphandling som verktyg för regional utveckling!” Citatet har nästan 10 år på nacken men är i högsta grad giltigt än i dag.

Upphandlingsdialog Dalarna, i dagligt tal UDD, drivs nu i högre tempo än någonsin. UDD skall vara ett stöd för alla som kommer i kontakt med offentlig upphandling, exempelvis som företagare, upphandlare, politiker, näringslivsutvecklare, offentliga verksamhetsledare, miljöstrateger, innovatörer eller på andra sätt.

UDD förmedlar kunskap, visar goda exempel och erbjuder metodstöd vid upphandling, allt utifrån de regionala förutsättningarn,

Det övergripande målet är att fler små företag i Dalarna ska lägga anbud och delta i de offentliga upphandlingarna, detta som ett led i att stärka och utveckla Dalarna.

UDD´s verksamhet bedrivs i Länsstyrelsens regi och tack vare medel från Tillväxtverket och Region Dalarna har projektorganisationen kunnat förstärkas med fler medarbetare. Projektledare är Kerstin Angberg Morgården. Tillsammans med en mycket aktiv arbetsgrupp som representerar Region Dalarna, Länsstyrelse Dalarna, Upphandlingscenter, Coompanion, LRF Dalarna Gävleborg, Mora kommun och Smedjebackens kommun och en stark och engagerad styrgrupp som består av Mari Jonsson, kommunalråd Borlängeordförande i styrgruppen, Anders Karlin, chef Upphandlingscenter Falun Borlänge regionen, Marianne Hammarström, Byggföretagen Dalarna, Fredrik Jarl, ordförande i Dalarnas kommunförbund och Sten-Rune Lundin, Länsstyrelsen Dalarna arbetas det nu intensivt med bland annat följande, ibland med extra bistånd av upphandlad kompetens..

• Offentliga arrangemang
2 september: Anbudskurs: Vill du göra affärer med offentlig sektor?
9 september: En sund byggnransch. Webbinarium. Arr. Upphandlingsdialog Dalarna, Byggföretagen och Byggnads GävleDala
22 september. Seminarium. Grundläggande utbildning i offentlig upphandling.
29 september: Sociala företag och reserverade upphandlingar. Utbildning i praktiskt arbetar med sociala krav.
1 oktober: IOP, Seminarium. IOP, Idéburet offentligt partnerskap. Utbildning kring möjligheterna i IOP.
14 oktober. Seminarium. Utblick i Dalarna 2022. Den offentliga upphandlingens strategiska möjligheter.
9 november. Seminarium. Erfarenheter från Avtalsförvaltning i en mindre kommun. Älvdalens kommun har fått konsultstöd från UDD för att utveckla avtalsförvaltning.

OBS! På seminarierna 9 september (En sund byggbransch), den 22 september (Grundläggande utbildning LOU), den 29 september (Sociala företag, reserverade kontrakt), den 1 oktober (IOP) och 9 november (Avtalsförvaltning) är även deltagare från övriga delar av Sverige välkomna. Gå in på upphandlingsdialogdalarna.se, sedan till Kalendarium, så finns arrangemangen och anmälningslänkar för de kostnadsfria webbinarierna där.

Nu minskar vi plasten i Dalarna. UDD driver nu ett projekt med fokus på att minska mängden engångsplast som köps in av Dalarnas kommuner. Kommundialoger En informationsbroschyr har framställts och kommundialoger kommer att hållas med samtliga 15 dalakommuner veckorna 40 och 41.
Anbudsskola genomförs vid två tillfällen under hösten.
Individuellt praktiskt stöd ges löpande till enskilda företag inför eller i en upphandlingssituation.
• UDD och en leverantör kommer att medverka i en film kring anbudsskola och stöd.
• En stor mängd aktiviteter skall genomföras kring livsmedelsupphandling, bland annat en livsmedelsmässa. Detta sker i samverkan mellan UDD, Länsstyrelsen, Offentlig Gastronomi i Dalarna, LRF, Kostchefernas dalanätverk och Upphandlingscenter.
• Inför seminariet 14 oktober uppdateras och nytrycks UDD´s broschyr riktad till politiker, förtroendevalda och verksamhetschefer.
• Arbetet påbörjas under hösten med UDD´s rekommendationer (Dalamodeller) kring områdena 1-4 i den nationella upphandlingsstrategin. Rekommendationerna publiceras under 2022. (Fyra rekommendationer har tidigare publicerats.)
Framtagande av affärsvärdena i Dalarnas upphandlande organisationer. Arbetet pågår.
Framtagande av upphandlingsstatistik för Dalarna i samverkan med Mercell. Arbetet pågår.
• Regelbindna inlägg på UDD´s blogg på hemsidan. Bloggen startades då UDD introducerade Upphandlingsakuten 2021, efter utbrottet av pandemin.
• UDD ger regelbundet ut digitala nyhetsbrev samt publicerar sig på Facebook och Linkedin.
Exitstrategi. Vi planerar kring hur UDD´s verksamhet skall permanentas i stället för att drivas i projektform efter att nuvarande projekt avslutas 28 februari 2023.

Man kan konstatera att Dalarnas breda arbetssätt och förmåga till långsiktigt samarbete kring upphandlingens möjligheter är lika unikt i dag som för tio år sedan.

Läs mer om Upphandlingsdialog Dalarna här.