Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7, plan 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (säkrast mellan 10-12 vardagar)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Lättare vara förbundskapten i tv-soffan än på bänken

31 augusti, 2021

Vice ordföranden har ordet

Hoppas att ni haft en lika härlig sommar som jag haft. Som idrottsintresserad har det ju dessutom varit en sommar fylld av både fotbolls-EM och olympiska spel. Och precis som vanligt så finns det gott om experter hemma i tv-sofforna som tycker sig veta hur laguppställningar ska formeras och taktik ritas upp. Trots att de kanske i många fall har ganska liten erfarenhet av att vara spelare eller ledare. Egentligen inte helt olikt hur det ser ut inom den offentliga upphandlingen.
 
För visst finns det många som har åsikter om den offentliga upphandlingen och hur vi som offentliga inköpare ska agera. Det är många som tycker sig veta exakt vilka problem som finns och hur vi ska lösa dem. Men det är inte lika ofta som de som har åsikter har erfarenhet av att faktiskt jobba som offentlig inköpare och i sin vardag ställts inför alla de utmaningar som följer med det.
 
Skillnaden mellan att tycka saker om offentlig upphandling att tycka saker om hur våra förbundskaptener i fotboll ska göra sitt jobb är att det faktiskt finns jobb att söka hos de upphandlande myndigheterna. Det finns alltså gott om möjligheter att vara med och påverka från insidan och omsätta idéerna och åsikterna i praktiken. Vi har väldigt många duktiga offentliga inköpare i Sverige. Men vi behöver bli fler.
 
                                                         ****
 
I ett tidigare vice ordförandebrev har jag lovat att berätta lite mer om det löpande styrelsearbetet. Den här veckan har vi haft vårt första styrelsemöte efter sommaren och det är lätt att konstatera att föreningen går en händelserik höst och vinter till mötes.
 
Bland annat förbereds i praktiken två årskonferenser parallellt med varandra. Dels den digitala halvdagen den 10 november som ju är sista delen av det innevarande årets årskonferens, dels en konferens i Luleå våren 2022. I nuläget finns dessvärre inga garantier för att vi äntligen kommer att få ses på plats i Luleå men det ser ju åtminstone ljusare ut än tidigare. De exakta formerna för årskonferensen 2022 är också något vi kommer att sätta tänderna under hösten och vi vet att det finns många önskemål om att redan då försöka hitta en hybridlösning. Om vi är redo för det nästa år eller om det ligger längre fram än så är något vi får titta på. För oss är det viktigt att en hybridlösning blir ett arrangemang som håller hög nivå och där det känns som att man "är på plats", oavsett var man befinner sig.
 
Annat som är på gång är fortsättningen av vårt program för erfarenhetsutbyte. Ett tillfälle av totalt tre återstår av premiäromgången med temat kategoristyrning. När den är avslutad kommer vi att utvärdera för att sedan gå vidare med en ny omgång på ett nytt tema. Håll utkik under hösten och vänta inte för länge med anmälan när tillfälle ges. Nuvarande programomgång blev fulltecknad lika snabbt som en Springsteenkonsert på Ullevi.
 
Självklart hoppas vi i styrelsen också att vi kan träffas på riktigt allihop för ett fysiskt styrelsemöte för första gången sedan våren 2020. Två årsmöten har passerat sedan dess så flera styrelseledamöter har både kommit och gått
 
Hoppas ni får en skön start på hösten!

Och till er som kände er träffade av den inledande texten vill jag för säkerhets skull säga: Fortsätt att tycka saker om offentlig upphandling. Både debatten och utifrånperspektivet är nödvändigt, utan det tar vi oss inte framåt. Men om ni skulle känna er sugna på att prova på att jobba som offentliga inköpare så lovar jag att det finns många spännande jobb att söka i hela Sverige.

Martin Magnusson

Vice ordförande