Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Värre än väntat inom byggbranschen

27 september, 2021

Flera aktörer kräver krafttag

Bild från seminarium i Almedalen med Rättvist byggande

De stora problemen med fuskande byggföretag har fått stort mediautrymme på senaste tiden.
Ett exempel är debattartikeln i DN, ”Omfattande fusk på byggen – tolv företag polisanmäls” av Stefan Attefall och Ann-Marie Begler. Byggmarknadskommissionens ordförande Stefan Attefall polisanmäler 12 utländska byggföretag för skattefusk, i samband med släppet av en granskande rapport.

I artikeln kan vi bland annat läsa. ”Resultatet är häpnadsväckande. Det visar sig att fler än åtta av tio företag i en eller annan utsträckning kan misstänkas ha brutit mot lagar och/eller avtal. Eftersom urvalet av företag skett på ett statistiskt korrekt sätt kan vi hävda, med hänsyn till felmarginaler, att av de drygt 1 000 utländska företagen från dessa länder bryter så många som 800 företag i någon form mot svensk lag och/eller mot de kollektivavtal de skrivit under. Inget tyder heller på att fusket är mindre i företag med kollektivavtal än utan. Det är inte heller skillnad mellan större och mindre företag.”

Byggmarknadskommissionen har också låtit Kristina Westermark på WSP djupintervjua byggchefer om vad som skaver i byggbranschen. Den rapporten kan du ladda ner här.

Även artikeln ”Små företag har makten att deportera dig och din familj” i DN, där man intervjuar en facklig företrädare i Byggnads, ger en dyster bild av läget.

Vill du veta mer om hur de oseriösa företagen går tillväga rent praktiskt kan man med fördel läsa Fair Play Byggs årsrapport för 2020, som kan laddas ner här.

Fair Play Bygg är ett samverkansprojekt mellan Byggnads region Stockholm-Gotland och Stockholms Byggmästareförening.

Här bör också nämnas att under 2019 utökades arbetet för sund konkurrens i byggbranschen då Stockholmshem, Svenska Bostäder, Familjebostäder och Skolfastigheter i Stockholm skrev på en gemensam avsiktsförklaring.

Alla fyra bolagen arbetar nu enhetligt enligt konceptet Rättvist byggande och leds av en styrgrupp där Stockholmshem hade ordförandeskapet under 2019. Det är ett proaktivt arbete för en sund konkurrens på lika villkor och för att motverka brottslighet och säkerställa villkoren i hela kedjan av underentreprenörer på byggarbetsplatser. Läs mer här.

Nämnas bör även att det finns en samverkan mellan de aktörer som nämnts i artikeln, som även samverkar med en rad myndigheter, som Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Polisen och Arbetsmiljöverket.

Bilden nedan är ett exempel ur Fair Play Bygg´s årsrapport.